„Az akkori kormányok szégyelljék magukat” – Kaposvár is fizet

Kaposvár önkormányzata megelőlegezi a helyi tűzoltók elmaradt túlóradíját, amit a korábbi kormányok 2004 májusa és 2008 januárja között törvénytelenül nem adtak meg – közölte Szita Károly kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784396" target="_blank"><strong>• A tűzoltók végre megkaphatják, ami jár nekik</strong></a>

MNO
2011. 05. 17. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes polgármester elmondta: Kaposváron két részletben 92 tűzoltó jut hozzá az elmaradt túlóradíjhoz, ami összességében 57 millió forint. Az első részletet a nyár elején, a másodikat ősszel fizetik ki. Elsőként az aktív állomány tagjai kapják meg a jogos járandóságukat – tette hozzá. Szita Károly hangsúlyozta: az önkormányzat csak megelőlegezi ezt az összeget, amit az állam – a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszélések alapján – még az idén visszafizet a városnak.

A polgármester azt mondta, hogy a korábbi kormányok hétmilliárd forint kárt okoztak az önkormányzatoknak s rajtuk keresztül a tűzoltóknak azzal, hogy nem fizették ki a túlórapénzüket. Felidézte: a Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta, hogy a tűzoltók jogosan követelik az Európai Unióhoz való csatlakozástól, azaz a 2004 májusától 2007 év végéig meg nem adott díjakat. A tűzoltóknak ugyanis heti 54 óra volt a szolgálati idejük, az unióban azonban ez csak 48 óra – tette hozzá magyarázatként a városvezető.

– Az akkori kormányok tehát törvénytelenül hárították el a kötelességüket, szégyelljék magukat – fogalmazott Szita Károly, aki a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy ezzel országosan is megkezdődik a tűzoltók elmaradt túlóradíjának kifizetése. Arról, hogy a megyei jogú városok közül melyek tudják ezt vállalni, szó lesz a hét végén a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos székesfehérvári ülésén is – jelezte.

Kaposvár polgármestere mellett hétfőn Borkai Zsolt győri és Tarlós István budapesti főpolgármester is megállapodott Pintér Sándor belügyminiszterrel abban, hogy megoldják a problémát, és önkormányzati forrásból megelőlegezik a tűzoltóknak jogosan járó túlóradíjakat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.