Az egész országban zúgtak a szirénák

Izrael idén is megemlékezett harcban elesett katonáiról és a terrorcselekmények áldozatairól; hétfőn délelőtt országszerte két percen át zúgtak a szirénák 22 867 halott emlékére.

MNO
2011. 05. 09. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek elhallgattak, az utakon az autók megálltak. Ezt követően megemlékezések kezdődtek Izrael katonai temetőiben. 1860 óta, amikor a zsidók először telepedhettek le a jeruzsálemi Óváros falain kívül, az izraeli külügyminisztérium adatai szerint 22 867 embert öltek meg ellenséges cselekményekben. A múlt évben a biztonsági erők 183 tagja halt meg szolgálatteljesítés közben – közölte a minisztérium. Az emléknap hétfő este ér véget, amikor kezdetüket veszik az izraeli függetlenség 63. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Izrael hagyományosan egy héttel a holokauszt-emléknap után és közvetlenül a katonák emléknapját követően ünnepli függetlenségét, hogy emlékeztessen rá, milyen nagy árat követelt államiságának megteremtése.

Az ország központi statisztikai hivatala szerint jelenleg 7,75 millióan élnek Izraelben. Közülük 5,84 millióan zsidók (75,3 százalék) és mintegy 1,59 millióan arabok (20,5 százalék). A fennmaradók túlnyomó többségükben olyan bevándorlók és családtagjaik, akik a helyi törvények szerint nem minősülnek zsidónak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.