Az élelmiszerek harmada kárba vész

Miközben világszerte egyre szűkösebb és drágább az élelmiszer, a világon megtermelt élelmiszer-mennyiség mintegy harmada kárba vész – közölte hétfőn a FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a Düsseldorfban Save Food címmel kezdődő tanácskozás elé időzítve.

MNO
2011. 05. 16. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában és Észak-Amerikában egy ember évente mintegy 115 kilogramm élelmiszert pazarol el, míg a szegényebb régiókban, így Délkelet-Ázsiában vagy Afrikában ez a mennyiség átlag 11 kilogramm. A FAO szakértői szerint az élelmiszer fajtájától függően a veszteség 20-75 százalék között van, és összességében meghaladja az évi egymilliárd tonnát. Az Európai Unióban évente 70 millió tonna élelem végzi a szemétben.

A hétfőn és kedden zajló düsseldorfi konferencián a szakértők a globális élelmiszer-veszteség problémáiról tanácskoznak. Míg a fejlődő országokban főként az alapanyagok szállítási veszteségei miatt csökken a rendelkezésre álló élelmiszer-mennyiség, a fejlett országokban a kereskedők és a fogyasztók maguk felelősek az élelmiszerek pazarlásáért.

A fejlett országok pazarlásának okait a szakértők a szavatossági idők betartásának eltúlzásában, illetve a vásárlások nem megfelelő tervezésében látják. Sok élelmiszer kerül a szemétbe azért is, mert kibontás után kinézete, illata, íze nem felel meg a vásárló elvárásainak. A Save Food kongresszus a FAO és a düsseldorfi vásárszervezés közös projektje és a düsseldorfi csomagolási vásár, az Interpack kereteibe illeszkedik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.