Európában és Észak-Amerikában egy ember évente mintegy 115 kilogramm élelmiszert pazarol el, míg a szegényebb régiókban, így Délkelet-Ázsiában vagy Afrikában ez a mennyiség átlag 11 kilogramm. A FAO szakértői szerint az élelmiszer fajtájától függően a veszteség 20-75 százalék között van, és összességében meghaladja az évi egymilliárd tonnát. Az Európai Unióban évente 70 millió tonna élelem végzi a szemétben.
A hétfőn és kedden zajló düsseldorfi konferencián a szakértők a globális élelmiszer-veszteség problémáiról tanácskoznak. Míg a fejlődő országokban főként az alapanyagok szállítási veszteségei miatt csökken a rendelkezésre álló élelmiszer-mennyiség, a fejlett országokban a kereskedők és a fogyasztók maguk felelősek az élelmiszerek pazarlásáért.
A fejlett országok pazarlásának okait a szakértők a szavatossági idők betartásának eltúlzásában, illetve a vásárlások nem megfelelő tervezésében látják. Sok élelmiszer kerül a szemétbe azért is, mert kibontás után kinézete, illata, íze nem felel meg a vásárló elvárásainak. A Save Food kongresszus a FAO és a düsseldorfi vásárszervezés közös projektje és a düsseldorfi csomagolási vásár, az Interpack kereteibe illeszkedik.
(MTI)
Így szurkálta össze a kamera előtt a barátnőjét egy budapesti férfi - videó