„Az emberekkel együtt érző” liberalizmust hirdetett meg

Újfajta, az eddiginél emberközelibb liberalizmust hirdetett meg a német Szabad Demokrata Párt (FDP) új vezetősége.

MNO
2011. 05. 15. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívokkal koalícióban kormányzó kisebbik párt vasárnap véget ért rostocki kongresszusán új elnököt választott a 38 éves, vietnami származású Philipp Rösler személyében. Rösler – aki mostantól a Merkel-kormány gazdasági minisztere és alkancellár is – a pártot tíz éven át irányító Guido Westerwellét váltotta fel tisztségében. Westerwelle ugyanakkor továbbra is külügyminiszter maradt.

A német liberális párt – amelynek korábbi elnökei között olyan nagy Európa-politikusok voltak, mint Hans-Dietrich Genscher vagy Otto Graf Lambsdorff – az elmúlt időszakban jelentősen vesztett támogatottságából. Egy felmérés szerint ha Németországban most tartanák a parlamenti választásokat, a nagy hagyományokkal rendelkező, 1948-ban alakult párt be sem jutna a parlamentbe.

A népszerűség csökkenéséért a tagság az eddigi pártelnököt, Guido Westerwellét tette felelőssé, túlságosan konfrontatívnak tartott, a lakosságtól eltávolodó és szinte kizárólag az adócsökkentések szükségességét hangsúlyozó politikájáért. A válságon a Szabad Demokrata Párt tisztújítással és új profil meghirdetésével igyekezett úrrá lenni, és ezt a célt szolgálta a háromnapos rostocki kongresszus.

Beszédében az új pártelnök „az emberekkel együtt érző” liberalizmust hirdetett meg. Hangoztatta, hogy az FDP-nek az állampolgárok hétköznapjaira kell összpontosítania, és a mindennapi gondokra kell liberális választ adnia. Állást foglalt a „liberális iránytű” mellett, de hozzáfűzte, hogy vezetése alatt a pártnak nem csupán az adócsökkentésekkel, hanem a társadalom valós problémáival kell foglalkoznia. Az FDP-nek – mint hangsúlyozta – az eddiginél sokoldalúbbá kell válnia, és kiállt az alapvető emberi jogok erőteljesebb védelmezése mellett. Rösler hangoztatta, hogy a nagyobbik koalíciós partnerrel, a CDU/CSU-val való együttműködés mellett pártjának önállóbb arculatra van szüksége a koalícióban.

A kongresszuson a küldöttek hosszú vita után úgy foglaltak állást, hogy az FDP támogatja az euró stabilizálását célzó mechanizmust és ennek keretében a rászoruló országok megsegítését. A pártban az elmúlt hetekben felerősödtek azok a hangok, amelyek az újabb segélyek elutasítását sürgették.

Végezetül az FDP is felsorakozott Merkel kancellár pártja mellé, hangoztatva az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való „gyors, de ésszerű” lemondás szükségességét. Megfigyelők ennek kapcsán rámutattak: Fukusima kellett ahhoz, hogy mind a konzervatívok, mind a liberálisok módosítsák ezzel kapcsolatos korábbi álláspontjukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.