Az Európai Unió előtt egy belső és egy külső kihívás áll

Nem volt mindig hű értékeihez Európa az arab világgal szembeni politikájában – vélekedett Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke hétfőn, az Európai Unió napján az egyik osztrák napilapban közzétett írásában.

MNO
2011. 05. 09. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néha a regionális stabilitás érdekét helyeztük előtérbe, és ezért készek voltunk nem demokratikus rezsimeket is elfogadni, hogy megelőzzük a fanatikus diktatúrák veszélyét” – tette hozzá a Der Standardban megjelent vendégkommentárjában a belga uniós politikus.

Az Európai Unió előtt két kihívás áll, egy belső és egy külső – vélekedett Van Rompuy. A belső az uniós polgárok jólétének biztosítása, a külső pedig az, hogy az EU hozzájáruljon „a jólét és a stabilitás növeléséhez” a világ többi részében, elsősorban a közvetlen szomszédságában. Az egész világ előtti hitelesség „az ajtónk előtt kezdődik” – fogalmazott a második kihívásra kitérve Van Rompuy.

Bátorító, hogy az egyiptomi, tunéziai és líbiai mozgalmaknak semmi közük a szélsőségességhez – vélekedett Van Rompuy. A diplomata úgy foglalt állást, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet ideológiája már Oszama bin Laden halála előtt elvesztette jelentőségét, az arab világban megindult demokratikus változásokkal. „Ezért kell véget vetni Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rémuralmának is Líbiában” – tette hozzá.

Európai országok a legelső vonalban álltak egy bengázi vérfürdő megakadályozása érdekében indított diplomáciai és katonai küzdelemben, és másokat is meggyőztek, hogy csatlakozzanak. „Hozzá kell azonban tenni – folytatta – hogy a múltban nem mindig voltunk hűek saját értékeinkhez”. Európa támogatni fog minden, a demokratikus átmenethez vezető, illetve a lakosság érdekeit szolgáló gazdasági reformokat elősegítő lépést – írta.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Európa legyőzi a cikkében említett kihívásokat. Ugyanakkor kitért arra is, hogy ennek érdekében Európának „ki kell építenie képességeit”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.