Az internet elengedhetetlen hozzá

A gazdaságok versenyképességének fontos meghatározója az internettel való ellátottság, és az internet használata – mondta Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára kedden az MTI-nek.

MNO
2011. 05. 17. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár azután beszélt erről, hogy előadást tartott a Future Internet Week című, vagyis az jövő internetjével foglalkozó budapesti konferencián, amely a soros magyar uniós elnökség rendezvénye. Botos Balázs kifejtette: vannak olyan területek – ilyen például a vállalkozói szféra ellátottsága vagy az internethez kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenység –, ahol a magyar internetfejlődés tendenciájában megfelel a fejlett világ szintjének. Más területeken – például a szélessávú internet elterjedésében – ugyanakkor szükség van a versenyképesség növelésére, a hátrány behozásra. Hozzátette: a statisztikák szerint harmadával van elmaradva Magyarország a nemzetközi átlagtól a szélessávú internettel való ellátottság területén.

A helyettes államtitkár szerint az internetalapú online kereskedelmet és elektronikus fizetést is fejleszteni kell Magyarországon. Botos Balázs elmondta: az internetezéssel kapcsolatos kockázatok, veszélyek abból adódnak, hogy bár folyamatos az internet korszerűsítése, az igények ennél gyorsabb ütemben nőnek, így versenyfutás alakul ki a fejlesztők és a felhasználók között.

Magyarországon több, az internet jövőjével kapcsolatos kezdeményezés is van. Kialakítottak például egy jövőbeli internettechnológiai tervet, illetve platformot, és létrejött egy kutatási központ is Future Internet Research Centre néven. Ebben egyetemek, vállalatok és más szervezetek is részt vesznek, és segít abban, hogy a magyar kutatók a nemzetközi kutatási együttműködésekben részt tudjanak venni – mondta el Botos Balázs.

A Future Internet Week című konferenciát május 16. és 19. között rendezik Budapesten. Az Európai Unió hetedik kutatás-fejlesztési keretprogramjának egyik kiemelt iránya a jövő internettechnológiájának (Future Internet) a kutatása. A Future Internet Week rendezvénysorozat a jövő internetének aktuális technológiai, társadalmi és stratégiai kérdéseivel foglalkozik, és számos szakmai rendezvényt foglal magában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.