Az MNB megálljt parancsol a pénzhamisításnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindítja pénzhamisítás elleni programjának második szakaszát, amely során anyagilag is támogatja majd azokat a kiskereskedőket, akik hajlandók a legmodernebb bankjegyellenőrzést biztosító UV-AC készülékeket megvenni – mondta Király Júlia, a jegybank alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 17. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király Júlia kiemelte: Magyarországon jelentős a készpénzforgalom, az országnak a GDP mintegy 1,5 százalékába kerül ez a jelentős készpénzhasználat. Aláhúzta: az utóbbi években megemelkedett a nagycímletű bankjegyek hamisítása, ezért az MNB kiemelt feladata, hogy a bankjegyekbe vetett bizalmat megőrizze.

Az MNB alelnöke elmondta: az elmúlt években évi 50-100 millió forint körüli tényleges kára keletkezett az országnak a pénzhamisításokból, a valódi gond azonban a „reputációs kár” lehet, vagyis az, ha az emberek elvesztenék a bizalmukat a bankjegyek valódiságát illetően.

Ferenczi Barnabás, az MNB készpénzlogisztika szakterületének igazgatója kifejtette: a jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Magyarország a pénzhamisítás területén rosszul áll nemzetközi összehasonlításban, egymillió valódi bankjegyre több mint 25 hamisított bankjegy esett a 2007–2010 közötti évek átlagában. Kiemelte: napjainkban a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és az UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló eszközök használata, ezért az MNB 2011-ben programot indított az UV-A/C-készülékek beszerzésének támogatására.

Elterjesztenék a készülék használatát

Elmondta: a program első részeként a jegybank az UV-A/C-készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezeknek a cégeknek lesz a feladatuk az UV-A/C-készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára. A folyamatos forgalmazói érdeklődésre tekintettel a jegybank meghosszabbítja a forgalmazói pályázatok benyújtásának határidejét, ami így 2011. június 14., délelőtt 10.00 órára változott. A forgalmazói pályázat meghosszabbításával párhuzamosan a jegybank elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett program második szakaszát is.

A jegybank a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával (készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban részt vevő kiskereskedőket. A támogatásra fordítható teljes összeg 50 millió forint. Az igazgató rámutatott: az MNB a valódi kiskereskedőket kívánja a program révén segíteni. Ezért azoknak a kiskereskedői boltoknak a tulajdonosai kaphatnak a jegybanktól támogatást, ahol a bolt alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, az éves árbevétel viszont nagyobb mint 10 millió forint.

Kérdésre Ferenczi Barnabás elmondta: a most forgalomban lévő UV-A/C-készülékek nettó ára 20-50 ezer forint között van. Király Júlia pedig jelezte: a következő három-öt évben jelentős fordulat várható a posta által lebonyolított készpénzforgalomban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.