Az olajügyi miniszter is elhagyta Líbiát

Tunéziába távozott Sukri Ganem líbiai olajügyi miniszter, a Kadhafi-rezsim egyik prominens tagja – közölte az AFP francia hírügynökséggel kedden egy, a tunéziai kormányhoz közel álló forrás.

MNO
2011. 05. 17. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sukri Ganem május 14-én, autóval hagyta el Líbiát a Rasz Dzsedir-i határállomásnál” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Ganem, aki a nemzeti olajvállalat vezérigazgatója is, „jelenleg Dzserba szigetén (dél-tunéziai turistasziget), egy hotelben tartózkodik, és nem próbálta meg felvenni a kapcsolatot a tunéziai hatóságokkal” – fűzte hozzá. A tripoli kormány szóvivője tagadta, hogy Ganem elmenekült volna.

Az olajügyi miniszter esetlegesen amerikai számlákon lévő javait az amerikai pénzügyminisztérium április elején, más líbiai vezetők számláival együtt, a Kadhafi-rezsim elleni szankciók keretében zárolta.
Líbia, amely a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) a tagja, naponta átlag 1,49 millió hordónyi kőolajat exportált, a Nemzetközi Energia Ügynökség információ szerint 85 százalékban Európába.

A kitermelés azonban a kormányellenes felkelés kezdete óta jelentősen visszaesett. Az észak-afrikai ország keleti felét irányító lázadók május elején közölték, hogy nem tervezik újraindítani az olajexportot, hanem számukra jelenleg az olajtermelő létesítmények megvédése a legfontosabb.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.