Az oltás során két személy pánikrohamot kapott

Teljesen leégett egy faházgyártó cég műhelye, irodaépülete és az ügyvezető igazgató lakása szombaton este Gyergyószentmiklóson. A keletkezett kár értéke mintegy 600 ezer euró, az oltás során két személy pánikrohamot kapott, két tűzoltó könnyebb sérülést szenvedett.

MNO
2011. 05. 15. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia–román vegyes tőkével működő, faházakat franciaországi exportra gyártó Domus Maison kft. 450 négyzetméteres műhelye, a 180 négyzetméter összterületű irodaépület és a manzárdján található lakás, Patrick Boissy ügyvezető igazgató és családjának otthona megsemmisült a tűzben.

„Annyival maradtunk, ami rajtunk van” – jelentette ki az újságírók kérdésére a francia Patrick Bois, a Domus Maison kft. ügyvezetője, kifejtve, hogy amikor lángra kapott az épület, ő és a családja nem tartózkodott a lakásban. Mint elmondta: az egyik őr értesítette telefonon, hogy tűz ütött ki a cégnél. Semmit nem lehetett megmenteni, leégett a műhely, a gépek, az irodák, elégtek a cég dokumentumai és a család lakása, benne minden tulajdonukkal – tette hozzá.

Boissy nehezményezte, hogy a biztosító társaság, amelynek évek óta fizet, még meg sem jelent a katasztrófa helyszínén. Mint mondta, egy évvel korábban is leégett egy raktárépülete, az akkori kár értéke 12 500 euró volt, amit még mindig nem fizetett ki a biztosító. „Szerencsére nem halt meg senki, vannak barátaink, akik segítenek, de miért nincs itt a biztosító, hogy tegye a dolgát?!” – háborgott Boissy, aki szerint egy magát európainak valló országban az ilyesmi megengedhetetlen. A cégvezető szerint egyébként megközelítőleg 150 ezer euró értékben csak gépek és különféle berendezések égtek el.

„A kéménytől és szárítótól kezdődhetett a tűz, másra nem tudok gondolni” – jelentette ki Sándor Zoltán kazánfűtő, a cég alkalmazottja, aki jelen volt a tűz kitörésénél. Mint mondta, amikor lángra lobbant a műhely – este hat óra körül –, kollégájával együtt azonnal telefonáltak a segélyhívó számra, azonban a tűzoltók hozzávetőleg negyedóra múlva érkeztek. Ezalatt lángba borult az egész épület, és a tűz átterjedt a műhely közvetlen szomszédságában lévő irodaépületre, illetve annak manzárdjára, ahol az ügyvezető lakása volt.

A nagy kiterjedésű tüzet 21 hivatásos és 55 önkéntes tűzoltónak több mint két óra alatt sikerült megfékezni. A gyergyószentmiklósi, csíkszeredai és maroshévízi hivatásos tűzoltók mellett az oltásból kivették a részüket a gyergyószárhegyi, gyergyóalfalvi, gyergyócsomafalvi és gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltók is.

„Nehezítette az oltást, hogy a vizet több mint két kilométer távolságról kellett a helyszínre vinnünk” – jelentette ki az újságírók kérdésére Ovidiu Dudu tűzoltó alezredes, az oltási munkálatok irányítója, kifejtve, hogy a tűz kirobbanásának okát egy különbizottság vizsgálja ki a hét folyamán.

(kronika.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.