„Az önjelöltség már kiment a divatból”

A Die Welt beszámol arról, hogy még a szociáldemokrata (SPD) polgármestert is zavarba ejtette a belvárosi török zászlóerdő. A Der Spiegel arról tudósít, hogy a volt SPD-s pénzügyminiszter kész elvállalni pártja kancellárjelöltségét.

2011. 05. 15. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt

1961-ben érkeztek az első török vendégmunkások Würzburgba, akkor a pályaudvar előtti téren kisebb ünnepség fogadta őket. Fél évszázaddal később szombaton kívánták ünnepelni a két ország közötti vendégmunkás-megállapodást. A két ország közötti szoros kapcsolat jelképeként kitűztek 50 nagyméretű török zászlót a belvárosban, majd röviddel később a polgármester leszedetett 45-öt. „50 török zászló a würzburgi belvárosban, s köztük néhány német: ezt az ünnepi jelképet sikerült alaposan elrontani” – állt Georg Rosenthal (SPD) nyilvánvalóan felháborodott közleményében. Számos polgár csodálkozott a török zászlótengeren. Többtucatnyi e-mail érkezett a városházára, sok közülük igen barátságtalan hangvétellel íródott. „Az 50 zászló az 50 évet jelképezte volna” – nyilatkozta Antonino Pecoraro, a város külföldi és integrációs tanácsának elnöke. A polgármesteri hivatal szóvivője azt mondta: a zászlókat Rosenthal tudta nélkül engedélyezték.

Der Spiegel

Peer Steinbrück most jelezte először elvi készségét arra, hogy 2013-ban pártja kancellárjelöltje legyen. „El fog jönni az az időpont, amikor én két-három vezető SPD-politikussal leülök tárgyalni erről” – nyilatkozta a hesseni közszolgálati rádióban. A jelölt személyének véglegesítése az SPD-vezetés szerint is legkorábban egy év múlva történhet meg. Steinbrück nyilatkozata ugyanakkor bírálatokat váltott ki egyes párttagokból. „Önjelöltség egy modern demokratikus pártban, mint az SPD, már kiment a divatból” – nyilatkozta Andrea Nahles pártigazgató. „A kancellárjelöltekről szóló viták csak az újságokat érdeklik, nem az embereket” – mondta a párt balszárnyához számított Björn Böhning. Sigmar Gabriel pártelnök legutóbb számos egyéb jelöltet is említett. „Minden megválasztott miniszterelnök egy lehetséges jelölt” – nyilatkozta Gabriel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.