Báboperát mutatnak be Szegeden

Báboperát láthat a közönség a hét végén Szegeden: a Kövér Béla Bábszínházban vasárnap mutatják be Giovanni Battista Pergolesi Livietta e Tracollo című operáját, amely a jövő évadban a teátrum repertoárjára is felkerül.

MNO
2011. 05. 14. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bábopera elsősorban felnőtteknek szól, hiszen az érzelmek játéka áll a középpontban, s ennek rétegeit azok tudják igazán jól értelmezni, akik már átéltek egy-egy kapcsolatot. Ennek ellenére a nézőtéren számítanak a fiatal felnőttekre, a középiskolásokra is – mondta Kiss Ágnes rendező az MTI-nek. A darabot eredetileg az Adriano in Siria című opera felvonásai közötti intermezzóként mutatták be Farnese Erzsébet spanyol királyné – V. Fülöp felesége – születésnapja alkalmából.

A 18. századi történet Tracollo ügyetlen mesterkedései körül forog, aki hasztalanul próbálja félrevezetni Liviettát: bár az ifjú mindig álruhában jelenik meg, a lány időben észreveszi és leleplezi. Jóllehet a jelentekből nem következne szükségszerűen, mégsem teljesen váratlan fordulat, hogy a darab végén a fiatalok örök szerelmet esküsznek egymásnak. A cselekményt az árnyjátékok síkjára helyezte a rendező. Bár a két operaénekes, a Tracollót alakító Cseh Antal és a Liviettát játszó Dulics Timea az előszínpadon énekel, a lelkekben zajló történések a háttérben, mint egy filmvásznon jelennek meg sok bábtechnikával, írásvetítővel, projektorral.

Az egész előadás az ellenpontozásra épül: a férfi és a női oldal, az aktivitás és a passzivitás, az érzelmek és az akció, a vászon és a színpad között mindig ellentét van – magyarázta a rendező, akinek ez az első ilyen jellegű munkája. A darabot, amelynek szövege magyarul van, hogy így hozzák közelebb a nézőkhöz a műfajt, ugyan májusban bemutatják, de a repertoárba ősszel kerül majd be, és azt tervezik, hogy ha van rá igény, országjárásra is indulnak vele. A Szegeden színpadra állított darab a Barboncás Egyesület, a Zenergia Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház koprodukciójában jött létre. A két egyesület pályázati forrásból finanszírozza az előadást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.