Baján mindenki örül a megállapodásnak

Baján készült terjedelmes riportot közölt hétvégi számában a Le Monde című napilap annak kapcsán, hogy márciusban a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozásának előkészítéséről írt alá Gödöllőn szándéknyilatkozatot a magyar, az osztrák, a szlovén, a horvát és a szerb kormány.

MNO
2011. 05. 14. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mértékadó francia liberális lap hangsúlyozta: a MDD TBR lesz az első, több országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a térségben, amelynek létrehozásért több mint tíz éve harcol a Természetvédelmi Világalap (WWF). A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb – 700 kilométer hosszú és 800 ezer hektáros egyedi kultúrájú és természeti – tájvízi biodiverzitás rezervátuma, s az első a világon, amelyet öt ország közösen hoz létre. A leendő rezervátumban számos ritka állat- és növényfaj él, például fekete gólya, vidra és csermelyciprus, s a terület fontos átjáró több mint 250 ezer vándorló madárnak.

A lap tudósítója ellátogatott Bajára, ahol nyaranta a Halfőző Fesztivál turisták tömegeit vonzza a holtágakkal teli tájra és a gemenci tájegységbe, ahol a természetet a Duna szabályozása előtti állapotban őrizték meg. A százéves fűzfák és a hatalmas tölgyek, a fekete gólyák paradicsomi környezetet idéznek. A Le Monde szerint a folyó az utóbbi években jelentős romlást szenvedett el, s a folyamszabályozási munkálatok, illetve a szennyeződések miatt megkérdőjeleződött korábbi hírneve. A lap szerint a 40 ezres Baján – ahova évente 50 ezer turista látogat – mindenki örül a megállapodásnak, mert a Duna határokon átnyúló védelme garanciát jelent a turizmusból élő régió jövője szempontjából.

„Ezeknek a vízzel elárasztott sík területeknek a bioszféra szempontjából nincs más megfelelőjük, csak a tropikus nedves talajú erdők. A rezervátum kulcsszerepet játszik az ökoturizmus népszerűsítésében is. Reméljük, hogy ez a megegyezés véget vet a nem tartós folyamszabályozási, illetve a kavics- és a homok-kitermelési terveknek, amelyek még mindig fenyegetik ezt a kivételes folyó-ökoszisztémát” – mondta a lapnak Arno Mohl, a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátumért felelős koordinátora. A természeti rezervátum, amely még az UNESCO védjegyére vár, a március 13-án az Európai Unió által elfogadott Duna-stratégia keretéből számít finanszírozásra – tette hozzá a lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.