Basescu nélkül nem nyert volna Boc?

Traian Basescu támogató állásfoglalásának köszönheti újraválasztását pártelnöki tisztségében Emil Boc, aki ugyanakkor nem lehet biztos abban, hogy megtarthatja miniszterelnöki posztját, mivel az államfő valószínűleg független „technokrata” személyt kíván állítani a kabinet élére – írták hétfőn a romániai napilapok.

MNO
2011. 05. 16. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ziarul Financiar pénzügyi-üzleti napilap így fogalmaz: az eddig inkább csak a „nevetség tárgyául” szolgáló Emil Boc azért nyerhette el újra a hét végén a nagyobbik kormánypártnak, a Demokratata Liberális Pártnak (PD-L) az elnöki tisztségét, mert Basescu beszédében kiállt mellette. Így riválisa, a párton belül Basescuval szembenállónak tekintett Vasile Blaga volt belügyminiszter hiába tartotta erős kézzel a gyeplőt, gyakorolt befolyást a megyei szervezeteken keresztül, mégis vesztett.

Az Adevarul és a Realitatea hírtelevízió hétfői kommentárjai azt a kérdést vetik fel: ezek után meddig marad a kormány élén Emil Boc, mivel már a tisztújító kongresszus előtti hetekben ismertté vált Basescu elnöknek az a szándéka, hogy a jövő évi választásokra való tekintettel Bocnak távoznia kellene a kabinet éléről átadva helyét egy független „technokrata” személynek. Ez utóbbi folytatná a kényszerű megszorító intézkedéseket, de mentesítené a Boc vezette PD-L-t a további népszerűségvesztés terhétől.

Boc állítólag még a kongresszus előtt megígérte Basescunak, hogy pártelnöki újraválasztása esetén lemond a kormányfői posztról. A Jurnalul National értesülése szerint a lemondásra legfeljebb a hét végén kerülhet sor, ha a miniszterelnök egyáltalán betartja ígéretét.

A Romania Libera, az Adevarul és az Evenimentul Zilei hasábjain megszólaltatott elemzők ugyanakkor kétségüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy jól járna-e a PD-L egy kormányátalakítással. Emlékeztetnek arra: a szociáldemokrata, liberális és konzervatív ellenzéki szövetségnek a felmérések szerint már így is több mint ötvenszázalékos a támogatottsága, és nem biztos, hogy egy új, technokrata kormány a parlament két házában megkapná a beiktatáshoz szükséges szavazatok többségét.

Boc távozása ráadásul nem pusztán a PD-L ügye, hanem abba beleszólása van a koalíciós partnernek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is. Az RMDSZ berkeiben már jelezték, hogy csak akkor érdemes benn maradniuk a koalícióban, ha annak megmarad a parlamenti többsége.

Ennek tükrében boncolgatja a romániai sajtó, hogy a legyőzöttek tábora e vereség után nem áll-e át az ellenzékhez. Bár Blaga a nyilvánosság előtt tagadta, hogy híveivel együtt el akarná hagyni a pártot, a kommentátorok nem vesznek mérget arra, hogy ez az elvándorlás nem következik-e be. A hét végi kongresszuson mindenesetre a „legyőzöttek” csapatának több képviselője is bekerült a vezető testületekbe, noha maga Blaga teljesen „kiszállt” a versenyből, egyszerű párttag maradt.

Az erdélyi Krónika is utal a párton belüli érdekcsoportok közötti konfliktusokra, amelyeken a lap szerint Boc képtelen volt úrrá lenni, így sokan reménykedve tekintettek az erős kezű, rendkívül jó szervező hírében álló Blaga jelöltetésére. „Csakhogy a jelek szerint a demokraták többsége ma is vakon rá meri bízni magát Basescura, és azzal a meggyőződéssel ütötte a pecsétet Boc nevére, hogy az államfő bizonyosan tudja, mit csinál, ha egyszer őt ajánlotta a figyelmükbe” – olvasható a lapban.

A kolozsvári Szabadság kommentárja szerint Boc személyében továbbra is olyan hűséges szövetségese van a PDL élén, akire mindig számíthat. Úgy véli, hogy a PD-L-sek nagy része ugyanakkor nem osztja Basescu szándékát egy szakértő kormányfő kinevezésével kapcsolatban, mivel úgy látják: ez esetben a demokraták éppen akkor engednék ki a kezükből a kormányrudat, amikor már lassú, de biztos növekedés elé néz a gazdaság, így a demokratáknak megvan az esélyük arra, hogy visszahódítsák elvesztett szavazóikat. A demokraták és Basescu útjai egyre világosabban szétválnak – állapítja meg a Szabadság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.