Csehországban gazdagodtak volna meg, lebuktak

Börtönbüntetésre ítéltek adócsalás miatt hétfőn két magyar állampolgárt Csehországban. Mindketten vashulladékkal üzleteltek, de a törvény által előírt forgalmi adót nem fizették be.

MNO
2011. 05. 16. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény János Zoltánt (34) hat év és négy hónap, míg Geszler Istvánt (21) öt év szabadságvesztésre ítélte a zlíni regionális bíróság. A vád szerint a két magyar állampolgár nem fizetett forgalmi adót azért a vashulladékért, amelyet egy Kromerízben székelő cseh cégnek adott el. Mindkét férfi elismerte a törvénysértést, s megbánást tanúsított – közölte a bíróság.

Pavlína Nesvadbová államügyész szerint Kemény 25,7 millió koronás, míg Geszler mintegy 14,5 millió koronás kárt okozott a cseh államnak. A cseh hatóságok az egyik cég számláján 18 millió koronát találtak, ami lehetővé tette, hogy a magyarok által okozott kárt csökkentsék.

A magyarok azzal védekeztek, hogy más személyek utasítására cselekedtek, akiknek a megszerzett pénzt is átadták. A vádlottakat eredetileg tízéves szabadságvesztés fenyegette. A magyarok azt vallották: azért adták nevüket az üzlethez, mert akkoriban nem volt pénzük. Az államügyész szerint az érintettek kihasználták azt a tényt, hogy a Európai Unió egyes országaiban másképp van szabályozva a forgalmi adó. A vashulladékot állítólag Magyarországon vásárolták adómentesen, majd Csehországban árát forgalmi adóval megemelve adták el. Az árak közti különbség jelentette a spekulánsok nyereségét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.