Eleonóra 2024. február 21.
logo

Csökkent a tejfogyasztás

MNO
2011.05.12. 12:46

A múlt évben 2,6 százalékkal csökkent a tejfogyasztás 2009-hez képest Magyarországon – közölte Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A szakember a GfK Hungária Piackutató Intézet által végzett felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon 2010-ben egy ember átlagosan 67,5 liter tejet fogyasztott. Ez napi 1,8 deciliternek felel meg, ami valamivel magasabb ugyan az unió átlagánál, de kevesebb mint a fele a szakértők által javasolt, napi félliteres mennyiségnek.

A magyarok 53 százaléka még mindig úgy véli a felmérés szerint, hogy a hőkezelés során a tejből elvesznek a legfontosabb tápanyagok. Az UHT tej nem tartalmaz tartósítószereket, továbbá a friss tej nem egészségesebb, mint az UHT tej – mondták a felmérés készítői és egészségügyi szakemberek a tájékoztatón.

Tény viszont – tették hozzá –, hogy a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Bakos Erzsébet, a terméktanács szakmai koordinátora korábban elmondta: a tejágazat stratégiai célja, hogy az ország éves tejtermelését ismét mintegy 2 milliárd literre növeljék a jelenlegi 1,6 milliárd literről.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.