Csökkenti az energiaköltségeket Kaposvár

Három beruházás révén is csökkenti az energiaköltségeket Kaposvár önkormányzata; biomassza-erőmű épül, ami a távfűtött lakások fűtésköltségét mérsékli, napkollektorokat szerelnek egy kollégiumra, a megújult városi fürdő fűtését pedig részben a cukorgyárban előállított biogáz biztosítja, de már vizsgálják a lakossági felhasználás lehetőségét is.

MNO
2011. 05. 13. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőként induló, felerészben önerőből, összességében 106 millió forintból megvalósuló, a fürdő fűtésének költségeit 40 százalékkal, évi 30 millió forinttal csökkentő beruházásról Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere és Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese pénteken a cukorgyárban tartott sajtótájékoztatón számolt be. A kivitelezés – a gyárat egy 1150 méter hosszú vezeték köti majd össze a fürdővel – a jövő héten indul és várhatóan augusztusban fejeződik be – mondta a polgármester, hozzátéve: a számítások szerint a beruházás másfél év alatt megtérül.

Hájos László közölte: örömmel csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez, abban a reményben, hogy a bioenergia hasznosítása példaként szolgálhat más hazai városok számára is. Megjegyezte: az átadott biogáz az összes termelésükhöz képest elenyésző, a városnak viszont sokat segíthet. Ez azonban csak az egyik eleme az energetikai beruházásoknak – mondta Szita Károly, hangsúlyozva: a város energiapolitikája az ellátás biztonságára, a kiszámíthatóságra és a megfizethető árakra épül. Ennek jegyében épül a volt Füredi II. laktanya északi oldalán egy biomassza-erőmű, amely a gáz áránál mintegy 20 százalékkal olcsóbban tudja hővel ellátni a város 6800 távfűtött lakását.

Az engedélyezési terv már elkészült, a pályázatot május végéig beadják. Az egy év alatt megvalósuló beruházás az időjárástól függően már ez év végén, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődhet – mondta a polgármester. Tájékoztatása szerint a harmadik energetikai beruházás arra épül, hogy a somogyi megyeszékhelyen viszonylag magas a napsütéses órák száma, ezért a tervek szerint az önkormányzat intézményeire napkollektorokat szerelnek fel, elsőként a 450 diáknak elhelyezést biztosító Klebelsberg Középiskolai Kollégium tetejére. A beruházás mintegy 118 millió forintba került, amihez 100 millió forint támogatásra számít a város. A pályázatot várhatóan még ebben a hónapban benyújtják. A kollektoroknak köszönhetően évente hétmillió forinttal kevesebbet kell majd költeni a létesítmény fűtésére. A beruházás várhatóan két és fél év alatt térül meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.