Csúszik Hodorkovszkij tárgyalása

Mihail Hodorkovszkij, az egykori Yukos (Jukosz) kőolajkonszern fő részvényese és volt üzlettársa, Platon Lebegyev második perének fellebbviteli tárgyalását kedden a vádlottak jelenlétében május 24-re halasztotta a Moszkvai Városi Bíróság.

MNO
2011. 05. 17. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a védelem hétfőn újabb iratokat nyújtott be. A második perben december végén hirdettek ítéletet. Bűnösnek találták őket abban, hogy ellopták a Yukos által 1998 és 2003 között kitermelt kőolajat, és legalizálták az ebből szerzett jövedelmet.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet 2003-ban vették őrizetbe, két perükben összesen 14 év szabadságvesztésre ítélték őket, 2017-ben szabadulhatnak. A második ítélet mindazonáltal még nem emelkedett jogerőre. Hodorkovszkijt államfőnek kívánja jelölni a polgárok egy csoportja azzal az indoklással, hogy a volt olajmágnás lehetne a teljes orosz ellenzék közös jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. A teljes névvel, címmel, a foglalkozás közlésével, olykor kommentárokkal csatlakozó állampolgárok között számos ismert ellenzéki is van.

Hodorkovszkij egyik védője kedden bejelentette, hogy egy másik védőt, Jelena Levinát pénteken megtámadták, és ellopták a táskáját, benne értékes iratokkal. Az értékesebb holmikat és az igazolványokat a támadók eldobták, ezeket megtalálták, de eltűnt számos fontos irat és Levina ügyvédi igazolványa. A papírok között volt Hodorkovszkij szinte kész felszólalása, amelyet a fellebbviteli tárgyaláson készült elmondani.

Alekszandr Kucsma, Hodorkovszkij volt cellatársa, aki szexuális zaklatással vádolta meg Oroszország egykor leggazdagabb emberét, hétfőn, szabadulása után egy internetes hírportálnak elmondta: az igazságügyi szervek nyomására, kínzás hatására tett terhelő vallomást, de nem írt alá semmit. Az ügyet egy olyan feljelentés alapján tárgyalták, amelyet Kucsma állítólag aláírt. Előzőleg a második perben ítélkező bíróság két munkatársa is úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a bíróra nyomást gyakorolt a Moszkvai Városi Bíróság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.