Derűlátóbbak a németek

Németországban romlott a gazdasági helyzet várható alakulását tükröző mutató, viszont javult a jelenlegi helyzet megítélése – derül ki a ZEW német gazdaságkutató intézet kedden publikált adataiból.

MNO
2011. 05. 17. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző átfogó üzleti hangulatindex 3,1 pontra csökkent májusban az áprilisi 7,6 pontról. Márciusban még 14,1 pont, februárban 15,7 pont volt a mutató. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója viszont emelkedett, 91,5 pontra 87,1 pontról. Elemzők 3,5, illetve 87,5 pontra számítottak.

A ZEW felmérését csaknem háromszáz gazdasági elemző és intézményi befektető szakember megkérdezésével állította össze. A ZEW magyarázata szerint a hat hónapra előretekintő mutató romlásában elsősorban az tükröződik, hogy a gazdasági szakemberek szerint nem valószínű a konjunktúra dinamikájának további erősödése az első negyedévi másfél százalékos GDP-növekedést követően. Emellett az amerikai gazdaság állapotáról érkező vegyes adatok, a kínai gazdaság növekedésének feltehető mérséklődése, valamint az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak is hűthették a várakozásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.