Diszkriminálják a magyar iskolásokat Marosvásárhelyen

Hátrányos megkülönböztetés éri a marosvásárhelyi magyar iskolásokat – állapította meg a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A testület szülői panaszok alapján négy általános iskolába látogatott el, majd közzétette állásfoglalását.

MNO
2011. 05. 16. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a marosvásárhelyi iskolaépületek homlokzatáról hiányoznak a törvény által előírt kétnyelvű táblák, a CNCD által az erdélyi városba küldött bizottság megállapítása szerint a folyosókon, a laboratóriumokban sem érvényesül a kétnyelvűség. A CNDC megrovásban részesítette a vizsgált iskolákat, és három hónapos határidőt szabott az ügy rendezésére – írja internetes oldalán a Krónika című kolozsvári napilap.

Mivel nemcsak a marosvásárhelyi tanintézetekről van szó, minisztériumi szinten kellene lépni – nyilatkozta a lapnak a CNCD elnöke, Asztalos Csaba, hozzátéve, hogy a vonatkozó törvény nem szól bírságról, nem egyértelmű, ezért az iskolaigazgatók, a tanfelügyelőség és az önkormányzat egymásra mutogat az ügyben.

Az év elején szülői beadványok alapján a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) fordult a CNCD-hez. A tanács akkori vizsgálatakor volt olyan iskolaigazgató, aki megígérte, hogy kihelyezik a kétnyelvű táblákat, és akadt olyan is, aki teljesen elzárkózott ettől.

Asztalos Csaba a Krónikának elmondta, hogy Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester a CNCD-nek írásban tett ígéretet a kétnyelvű feliratok kihelyezésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.