Dzsipek és sportkocsik gördülnek a kátyús utcákon

A XIII. században a legendás sangtui (Xanadu) palotában Kubilaj mongol kán és háreme selyemruhákban, prémekben és drágaköves ékszerekkel parádézott, de Mongólia ásványkincseiből meggazdagodott mai „kánjai” ugyanígy kedvelik a luxust.

MNO
2011. 05. 16. 6:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mongólia az egyik legszegényebb ázsiai ország, ez azonban nem akadályozta meg, hogy nagy vagyonok halmozódjanak fel egy-egy kézben. Louis Vuitton, Armani, Hugo Boss és Burberry már mind üzletett nyitott Ulánbátor szívében. Dzsipek és európai sportkocsik is láthatók a kátyús utcákon. A divat a mongol gazdasággal párhuzamosan fejlődik, az embereknek egyre több költeni való pénzük van – magyarázta Sziizhuugiin Naszantulga, a Hugo Boss butik vezetője. „Inkább itt akarnak költeni, mint külföldre járni vásárolni” – mondta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 10 százalékos növekedéssel számol 2011-ben Mongóliában, amelynek a gazdasága „túlhevült” állapotban van a nemzetközi pénzintézet szerint. Az egy főre jutó átlagjövedelem a 2008-as 1800 dollárról (336 ezer forint) 2015-re eléri a 15 ezer dollárt (2,8 millió forint). A helyi valuta 10 százalékkal erősödött 2010-ben a dollárral szemben, ami olcsóbbá teszi az importot. A mongoloknak jó érzékük van a divathoz, és mindig minőségi termékeket keresnek – folytatta folyékony angolsággal a 28 éves Naszantulga, aki külföldön végzett kereskedelmi tanulmányokat. Az emberek szeretnek dicsekedni az autójukkal, és büszkék arra, hogy a lehető legjobban öltözködnek.

A luxus sokáig idegen fogalom volt a hét évtizeden át szovjet befolyás alatt élő modern kori Mongóliában. Az ulánbátori luxusüzletek többsége a Központi Torony nevű új irodaházban található, a Suhbaatar térnél, ahol a modern mongol államot 1921-ben kikiáltották. A Louis Vuitton-üzlet VIP-termében a gazdag klienseket kényelmes, fehér bőrkanapén kínálják hellyel, ahol kiválaszthatják 800 eurós (214 ezer forint) cipőjüket vagy a több mint 500 eurós (133 ezer forint) napszemüvegüket.

Ez a fitogtatott gazdagság szöges ellentétben áll a mongolok nagy részének helyzetével, akik alig jutnak ötről a hatra: keményen robotolnak a bányákban, az állattenyésztésben vagy a Kínából importált javak értékesítésében. A fővárosi irodalmi alkalmazottak havi bére mintegy 250 dollár (46 600 forint), a minimálbér pedig mindössze havi 115 dollár (21 400 forint).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.