Egy esetben „szabályos” lenne Moammer Kadhafi megölése

„Szabályos” lenne Moammer Kadhafi megölése, ha a líbiai vezető katonai célpont elleni támadás következtében halna meg – mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783933" target="_blank"><strong>• Kiképzés: embert is ölnek a hazájukért + Videó</strong></a>

MNO
2011. 05. 15. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció ugyan nem veszi közvetlenül célkeresztjébe Kadhafit, ám ha a líbiai vezető éppen egy olyan parancsnoki és irányító központban tartózkodik, amelyet NATO-támadás ér, és ennek következtében életét veszti, az a líbiai hadműveletekre kidolgozott szabályok keretein belül lenne.

Sir David az interjúban kijelentette azt is, hogy a NATO-nak komolyan meg kellene fontolnia a kijelölt célpontok szélesítését, olyan infrastrukturális létesítményeket is bevonva a támadási célok körébe, amelyek a Kadhafi-rezsimet segítik. A vezérkari főnök nem nevezte meg e lehetséges újabb célpontokat, ugyanakkor kijelentette: még intenzívebbé kell tenni a hadműveleteket a rezsimre nehezedő nyomás fokozása végett, különben felmerülhet annak kockázata, hogy Kadhafi hatalmon marad. „Még tovább kell szorítanunk a présen, megmutatva Kadhafinak, hogy a játszma véget ért, és távoznia kell” – fogalmazott Richards.

A tábornok szerint ha a NATO úgy vonul vissza Líbiából, hogy Kadhafi még hatalmon van, akkor a líbiai vezető nagy valószínűséggel újból offenzívába lendülne a felkelők ellen. Sir David hozzátette: David Cameron brit miniszterelnökkel teljesen egyetértenek abban, hogy a konfliktus egyedüli végkimenetele csakis Kadhafi távozása lehet. Hozzátette: az eddigi hadműveleteknek „alig voltak civil áldozatai”, mivel a NATO a támadási célpontok kiválasztása során „rendkívüli gondossággal” jár el, és ha valamely művelet a polgári lakosságra bármilyen kockázatot jelentene, akkor az adott célpontot a szövetség inkább nem támadja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.