Egyidejűleg utasítottak ki több diplomatát Prágából és Kijevből

Fokozódik a diplomáciai villongás Kijev és Prága között. Miután kiutasítottak Ukrajnából két katonai beosztásban lévő cseh diplomatát, Csehország válaszlépésként hazaküldi a prágai ukrán nagykövetségen dolgozó egyik diplomatát, akiről azt feltételezik, titkos katonai információkhoz próbált hozzájutni.

MNO
2011. 05. 18. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az országból kiutasított csehek a légierőről akartak információkat szerezni, ám más hírügynökségek összefüggésbe hozták a lépést azzal, hogy Ukrajna rosszallására fittyet hányva Csehország januárban politikai menedéket adott a volt ukrán gazdasági miniszternek, Bohdan Danilisinnek.

A diplomáciai mosolyszünetet kommentálva Tarasz Csornovil, a parlament külügyi bizottságának vezetője azt prognosztizálta, az elkövetkezendőkben még több hasonló villongásra kell számítani Kijev és az Európai Unió országai között.

Az ellenzéki honatya ezt arra alapozza, hogy szerinte az egész mögött a Kreml áll, akinek érdeke, hogy megtorpanjon Kijev eurointegrációja, s helyette inkább az orosz, belorusz, kazah egységes vámügyi unióhoz csatlakozzon Ukrajna.

Csornovil úgy gondolja, miután az EU bővítésért és a szomszédsági kapcsolatokét felelős biztosa Stefan Füle cseh politikus, ez a mostani incidens igen negatívan köszön majd vissza a közeledésben. Sőt, akár gátat is szabhat a társulási megállapodás és a szabad gazdasági övezet létrehozásról szóló megállapodások még erre az évre tervezett aláírásának.

(kiszo.hhrf.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.