Egyiptomban befagyott az arany

Egyiptomban befagyasztották az ország arany- és devizaszámláját, ahhoz hat hónapig nem lehet hozzányúlni; erről az országot irányító legfelsőbb katonai tanács döntött hétfőn.

MNO
2011. 05. 16. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a január 25-i forradalom óta az ország arany- és devizatartaléka 8 milliárd dollárral 28 milliárd dollárra esett. A legfelsőbb katonai tanács egyik tagja azt mondta hétfőn, hogy folyamatosan nő az ország költségvetési hiánya, ami már megközelítette a 2 milliárd dollárt. A szünet nélkül tartó sztrájkok miatt emellett számos vállalatnál továbbra sem indult be a termelés, vagy csak részlegesen, miközben a munkanélküliség már 10 százalék fölötti.

Nehezíti a gazdaság újraindítását az is, hogy az elmúlt hónapokban teljesen megszűntek a közvetlen külföldi befektetések, míg az idegenforgalom visszaesése miatt a költségvetés bevétele ebből az ágazatból 2,2 milliárd dollárral marad el a tervezettől. Egyiptomban a szállodák átlagos szobafoglaltsága jelenleg nem haladja meg a 20 százalékot úgy, hogy az ott lakók többsége helybéli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.