Egyre kedveltebb a nyugdíj-előtakarékossági számla

Tavaly a lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, az év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ezeken a számlákon elhelyezett megtakarítások.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/782616" target="_blank">• Tegyünk félre pénzt, vagy baj lehet</a></strong>

MNO
2011. 05. 16. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemeli: legkésőbb júniusban a nyeszre érkeznek a 2010-es befizetések után visszaigényelhető adójóváírások, amelyek mértéke – a tavaly befizetett összegtől és az életkortól függően – maximálisan 130 ezer, illetve 100 ezer forint lehet. A vezérigazgató leszögezi: a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló nyesz egyik nagy előnye, hogy az éves befizetések összege után személyi jövedelemadó (szja) jóváírás igényelhető. 2011-től ez az összeg az előző évben elhelyezett megtakarítások 20 százaléka, maximum 130 ezer forint lehet azoknál, akik 2020 előtt érik el a nyugdíjkorhatárt, és maximum 100 ezer forint a 2020 után nyugdíjba vonulók esetében.

A befektetési szakember kiemelte: az állami támogatás az szja-bevallás során igényelhető vissza, és a benyújtást követő 30 napon belül válik esedékessé, így a május 20-i határidőt figyelembe véve legkésőbb június 20-ig kerülhet a számlákra. Az adó-visszatérítést ténylegesen nem fizetik ki, hanem a nyesz-számlához kapcsolt technikai számlán írják jóvá, és a magánszemély döntése, hogy a későbbiekben milyen befektetésben helyezi azt el. Ahhoz, hogy a számlatulajdonos ez után az összeg után is hozamhoz juthasson, a korábbi befizetésekhez hasonlóan ezt a tételt is érdemes valamilyen értékpapírban – állampapírban, részvényben, befektetési jegyben – elhelyezni – hívta fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna.

Hozzátette: az öngondoskodás növekvő igénye miatt a következő hónapokban a magán-nyugdíjpénztári rendszerből kifizetendő hozamok is a hosszú távú megtakarítási számlák állományát növelhetik; az összeg az érintettek széles köre miatt jelentős lehet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.