Elfogás, előállítás: nem unatkozott a rendőrség az elmúlt évben

Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség elmúlt esztendei és idei első negyedévi tevékenységét Hatala József országos rendőrfőkapitány az MTI-nek adott nyilatkozatában a közösen tartott rendőr és tűzoltó majálison vasárnap a Városligetben.

MNO
2011. 05. 08. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természeti és ipari katasztrófák kezelésében teljes volt az együttműködés a társszervek között, sikeres volt az európai uniós elnökségből adódó feladatokra való felkészülés, míg az ebből adódó kötelezettségek eddigi végrehajtását nemzetközi szinten is példaértékűnek minősítette Hatala József. A főkapitány szintén kiemelkedő teljesítménynek nevezte a közbiztonsági tevékenységgel összefüggő rendőri munkát, amelyek hatékony végrehajtását nagy mértékben segítette az elmúlt időszakban történt jogi szabályozások változtatása és megalkotása is. Az altábornagy közlése szerint 20-30, egyes régiókban 40 százalékos növekvő eredményt mutat az elfogások és az előállítások száma.

4200 új rendőr

Megemlítette, a tavaly megkezdett, és 2012 második negyedévéig tartó program során 4200 új rendőr áll szolgálatba, amely a fluktuációt is figyelembe véve háromezres létszámbővítést eredményez a csaknem félszázezres állományon belül. Már idén június végén 1800 próbaidős rendőr állhat szolgálatba – tette hozzá. Hatala József megemlítette, hogy a rendőrség új bevetési ruházatot kapott, két részletben – a rendőrmotorokkal együtt – ötszáz új járművet állíthattak szolgálatba.

Az országos rendőrfőkapitány a rendőrség előtt álló feladatok között említette a román határ schengeni csatlakozással összefüggő felkészítését, illetve a lakosság közbiztonságának erősítését, hangsúlyozva, hogy a körzeti megbízotti (kmb) rendszert még az idén szeretnék megerősíteni objektumokkal, infrastruktúrával és létszámmal.

Tóth Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője az MTI-nek szintén sikeres tevékenységükről és szakmai munkájukról beszélt. Mint mondta, Budapest Európa egyik legbiztonságosabb városának számít, és ezt nem a statisztikai adatok, hanem az állampolgárok és a kerületi polgármesterek visszajelzései alapján jelentheti ki. A dandártábornok elmondta, az elmúlt egy év alatt újraszervezték a fővárosi rendőrség rendszerét annak érdekében, hogy miként lehetne azt mindenki számára láthatóvá tenni, és a lehető leggyorsabban reagálni azokra a visszajelzésekre, amelyeket az állampolgároktól kapnak. A budapesti rendőrfőkapitány szerint fel kell mérni, mi a lakosság igénye, és ennek megfelelően kell alakítani a rendőrség munkáját. Mint megjegyezte, erre kitűnő alkalom a rendőr és tűzoltó majális, ahol civilek közvetlenül, és nem hivatalos formában találkozhatnak a hatóságok munkatársaival, megismerhetik munkájukat, felszereléseiket, és betekintést kaphatnak a rendőrség állampolgárok által nem látható tevékenységébe is.

A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját. A magyar tűzoltóságok tagjai 1834. május 4-től emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. Idén először a két szervezet közösen tartotta majálisát a Városligetben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.