Elképesztő gépekkel figyelték bin Ladent és a pakisztániakat

A radarok számára láthatatlan, újfajta, pilóta nélküli repülőgépeket is bevetett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) annak a pakisztáni háznak a megfigyelésére, amelyben Oszama bin Laden lakott – írja szerdán honlapján a The Washington Post című napilap meg nem nevezett jelenlegi és volt amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

MNO
2011. 05. 18. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CIA hónapokon át több tucat titkos bevetést hajtott végre ilyen gépekkel, mielőtt május 2-án amerikai kommandósok végeztek az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. A titkosszolgálat olyan nagy felbontású videofelvételeket készített az 5 és 17 ezer méter közötti magasságban repülő drónokkal, amilyeneket műholdak nem tudnak produkálni. A CIA a radarok számára láthatatlan, pilóta nélküli gépeket be tudta juttatni olyan pakisztáni területek fölé, amelyekről a pakisztáni hatóságok már jóval korábban kitiltották az amerikai drónokat, köztük a Predator és a Reaper típusúakat. Ez utóbbiak rendszeresen hajtanak végre támadásokat iszlamista szélsőségesek ellen Pakisztán Afganisztánnal határos részén.

Az a ház Abbotábád kisvárosában, ahol bin Laden rejtőzködött, közel van több katonai és nukleáris létesítményhez, s emiatt körbe van véve számos radarállomással, egyéb felderítő eszközzel. Már korábban ismertté vált, hogy az épület figyelésére más kémeszközöket, műholdakat, lehallgatóberendezéseket, valamint egy közeli házban rejtőző CIA-ügynököket is bevetettek.

A lopakodó (stealth) technológiával készült drónok kifejlesztése nagy eredmény a pilóta nélküli gépek kategóriájában, amely az Egyesült Államok számára a legfontosabb fegyverkategória a terrorizmus elleni küzdelemben 2001. szeptember 11-e óta.

A CIA a The Washington Post kérését elutasítva nem volt hajlandó nyilatkozni a lap cikkével kapcsolatban. Az amerikai légierő 2009-ben – két évvel azután, hogy az afganisztáni Kandahárban láttak egy lopakodó drónt, a Lockheed Martin cég RQ-170 Sentinel nevű modelljét – elismerte, hogy létezik ilyen. A gépnek kiterjesztett szárnyú denevérre hasonlító formája van, mint több harci repülőgépnek is. Felhasználási területét – mint általában a drónok esetében – hivatalos források soha nem ismertették. A lopakodó drónok szolgáltatták azokat a kamerafelvételeket is, amelyeket Barack Obama és nemzetbiztonsági csapata nézett a bin Laden elleni akció közben olyan fényképek tanúsága szerint, amelyek szinte rögtön ismertté váltak az esemény után az elnöki csapatról.

Ezek a drónok olyan készülékekkel is fel voltak szerelve, amelyekkel utána le tudták hallgatni a pakisztáni hatóságok elektronikus kommunikációját, és tudomást szerezhettek reagálásukról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.