Elképesztő gyorsasággal zuhannak

Növekvő bevétel és jelentős utasforgalom-bővülés ellenére majdnem megduplázódott az easyJet vesztesége az üzleti év márciussal véget ért első fél évében.

MNO
2011. 05. 10. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit diszkont-légitársaság kedden megjelent gyorsjelentése szerint az adózás előtti veszteség 153 millió fontra nőtt az előző évi 79 millióról, elsősorban az üzemanyag drágulása és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. A bevétel azonban 8,1 százalékkal, 1,266 milliárd fontra nőtt, az utasok száma pedig 11,6 százalékkal, 23,9 millióra emelkedett. Az üzemanyag drágulása 43 millió fonttal rontotta az eredményt, a légi személyszállításra kivetett különadók miatt pedig 21 millióval nőtt a veszteség.

„Az utóbbi hat hónap kemény volt, a társaság helyzetét az üzemanyagárak emelkedése, a fogyasztók óvatossága és az adók terhe nehezítette” – kommentálta az eredményeket Carolyn McCall vezérigazgató. Ugyanakkor a következő időszak jobban alakulhat, a nyári járatokon már a helyek felét lefoglalták, és a második fél év egészét tekintve az egy férőhelyre vetített bevétel várhatóan meghaladja majd az egy évvel korábbit – áll a közleményben, amely szerint az első fél év nehézségei ellenére a társaság a folyó üzleti év eredményei után – a társaság történetében először – osztalékot fizet majd.

Az easyJet már januárban jelezte, hogy megduplázódhat a vesztesége. A társaság akkor az üzemanyagárak emelkedése mellett a légi közlekedést akadályozó kemény télre és a sztrájkokra is hivatkozott. A januári közlemény megjelenése után az easyJet részvényárfolyama jelentősen gyengült, alig néhány óra alatt több mint 10 százalékot veszített értékéből. Az első fél év egészét bemutató jelentést kevésbé heves reakcióval fogadta a piac, az easyJet-papír kedden 0,5 százalékkal gyengült a londoni tőzsdén a kereskedés indulásakor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.