Elmozdulni látszik a holtpontról a hajléktalanellátás ügye

Elkészült a főváros új hajléktalanellátási koncepciója, a dokumentum szerint az önkormányzat várhatóan a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal köt szerződést a feladatok ellátására – erről Kovács Ivetta, a budapesti és Pest megyei hajléktalanellátó intézmények érdek-képviseleti szervezetének, a Tízek Tanácsának (TT) tagja beszélt a konzultatív tanács hétfői, budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 05. 16. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ivetta elmondta, az ülésen szakértőként informálisan részt vett a dokumentum egyik készítője, Győri Péter (a Budapesti Módszertani Központ szakmai igazgatója), akitől azt a tájékoztatást kapták, hogy bár hivatalos felkérést nem kaptak, Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével elkészítették a koncepciót. Tájékoztatása szerint rövid időn belül várható, hogy a koncepcióról konzultáció kezdődik Tarlós István főpolgármesterrel. Kovács Ivetta közölte, hogy tudomásuk szerint a koncepcióban benne van a korábban a főváros által felmondott szerződések újrakötése. Jelezte: ez valószínűleg „konzorciumi formában” történne, tehát a két szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely vonja majd be a feladatok ellátásába a többi hajléktalanellátó szervezetet.

Kovács Ivetta közölte, azért hívták össze hétfőre a konzultációs tanács ülését (amely a TT és a fővárosi önkormányzat közös testülete), mert az elmúlt öt hónapban hiába kezdeményezték az önkormányzatnál a tanács összehívását. Elmondta, hogy az ülésen a fővárosi önkormányzat részéről ketten jelentek meg: Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője, valamint Ihász Márta az egészségpolitikai és szociális bizottságtól. Közölte, az ülésen ők ketten arról beszéltek: nagyon fontosnak tartják a konzultatív tanács működését, de úgy gondolják, hogy a fővárosi hajléktalanokat érintő ügyekben „nyugalmi időszak” volt az elmúlt hónapokban.

Kovács Ivetta tájékoztatása szerint a két képviselő a TT és a konzultatív tanács türelmét kérte, azt, hogy várják meg, amíg a koncepciót a főváros megtárgyalja, és a közgyűlés elfogadja. A két képviselő szerint ez legalább egy hónapot jelent. Kovács Ivetta elmondta, az ülésen az Összefogás Közalapítvány helyzetéről is szerettek volna beszélni. Utalt arra, hogy az eredetileg közös – kormányzati, fővárosi – alapítványt decemberben a kormány a maga részéről megszüntette, ugyanakkor a főváros önkormányzata áprilisban az alapítvány megtartása mellett döntött. Az alapítvány finanszírozása kapcsán arra a sajátos helyzetre mutatott rá, hogy bár a kormány megszüntette a közalapítványt, a központi költségvetésben mégis rendeltek hozzá forrást, míg a főváros megtartotta ugyan az alapítványt, de eddig pénzt nem adott hozzá. Mint mondta, a közalapítvány finanszírozása azért fontos, mert ez a szervezet írja ki a téli krízisellátási pályázatokat a fővárosban. Kovács Ivetta arra figyelmeztetett, ha nem történik rövid időn belül előrelépés, akkor „emberek fognak télen az utcán meghalni”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.