Elnyelte a vörösiszap a kotróhajót

Elsüllyedt a kolontári halastóban az a kotróhajó, amelyet a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa során elöntött, 27 ezer négyzetméteres vízfelületű magántó kitisztítására vittek kedden a helyszínre.

MNO
2011. 05. 18. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Csaba, a külterületek mentesítéséért felelős miniszteri megbízott az MTI-nek elmondta: a kotróhajót kedden rakták a tó még mindig erősen lúgos pH-értékű vizére, és szerdán a munkálatok megkezdése előtt észlelték, hogy az elsüllyedt. Hangsúlyozta: a kotróhajó kiemelése megkezdődött, a mederkotrás pár napot csúszik. Feltételezések szerint a hajó műszaki hiba miatt süllyedt a vörösiszapba. A horgásztó teljes megtisztításához szükséges műszaki létesítmények, összekötő csatornák, zsilipek elkészültek – tette hozzá Szabó Csaba.

A miniszteri megbízott tájékoztatása szerint a helyenként öt méter mély halastóba a tavalyi katasztrófa során becslések szerint negyvenezer köbméter vörösiszap került, a mentesítés március elején kezdődött meg. A csepp alakú horgásztó megtisztításához a lúgos vizet először másfél kilométeres övárkon keresztül semlegesítő medencébe vezették, ahol savazással közömbösítették.

A tó lecsapolásával már csaknem százezer köbméternyi semlegesített vizet engedtek a Torna-patakba, de a meder kotrása most kezdődött volna meg. A tóból kikotort vörösiszapot úgynevezett szikkasztómedencében ülepítik majd, a régóta húzódó mentesítés során a legnagyobb gondot a tavat tápláló természetes források okozzák, amelyek vize a kolontári halastó fenekén leülepedett vörösiszapon átszűrődve folyamatosan lúgos vízzel tölti meg a medret.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.