Eltűnnek a kisiparosok?

A kelet-horvátországi Eszék-Baranya megyében lassan, de biztosan eltűnnek a kisiparosok a horvát gazdasági kamara adatai szerint – olvasható az Új Magyar Képes Újság honlapján.

MNO
2011. 05. 09. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2008-as év adatait figyelembe véve 2010-re nagyjából felére csökkent a kisiparosi mestervizsgát tevők száma. Míg három évvel ezelőtt Eszék-Baranya megyében 90 személy szerezte meg a mestervizsgát, 2010-ben mindössze 46-an.

A legnagyobb visszaesést az eddig viszonylag nagy népszerűségnek örvendő szakmákban regisztrálták, mint a fodrász és a villanyszerelő. Ez utóbbira mestervizsgát 2008-ban 16-an tettek, míg tavaly mindössze ketten. A fodrászoknál pedig még rosszabb a helyzet: 2008-ban 24-en vizsgáztak, tavaly pedig nyolcan – olvasható az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap honlapján.

A hetilap a Glas Salvonie napilap alapján magyarázatként azt írja, hogy a nehéz gazdasági helyzet a kisvállalkozásokat sújtja talán a legerősebben, így a szakmákra már egyre kevesebb a jelentkező, és emellett a piac is elég telített. A gazdasági kamara adatai szerint bizonyos szakmákban már évek óta senki sem tesz mestervizsgát a megyében. Ilyen szakmának számít például a fényképész és az autófényező.

A 2006–2010 közötti időszakban csupán egy-egy személy vizsgázott és kapott elektronikai műszerész, bádogos, tetőfedő és lakatos képesítést. Ezeknek a szakmáknak az esetében a visszaesés azzal is magyarázható, hogy olyan szakmákról van szó, amelyeket sokan végzettség nélkül, feketén végeznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.