Elvetették Slotáék indítványát

Elfogadhatatlan a szlovák kormány számára az a Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozattervezet, amelyet az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szeretne keresztülvinni a pozsonyi parlamentben.

MNO
2011. 05. 18. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilatkozattervezet szövege nincs összhangban a szlovák–magyar kapcsolatok mai állásával, illetve azzal, hogy Szlovákia normális párbeszédet kíván folytatni déli szomszédjával – állapította meg a szlovák kormány szerdai ülésén Pozsonyban. Az SNS nyilatkozattervezetét, amely élesen elítéli a magyar kormány és a magyar parlament több döntését, a szlovák külügyminisztérium terjesztette a pozsonyi kabinet elé. A tárca javasolta, hogy a nyilatkozattervezetet utasítsa el a kormány, ami meg is történt.

A szélsőségesen nacionalista szlovák ellenzéki párt szerint az új magyar alaptörvény nincs összhangban az európai értékekkel, s területen kívüli hatálya van. Ján Slota pártja bírálja a magyar politikusokat is, elutasítja a Magyarországon állítólag megnyilvánuló történelmi revizionizmust, és felszólítja Magyarországot, tartsa be a nemzetközi normákat, valamint a szlovák–magyar alapszerződést. Az SNS a nyilatkozatban felszólítaná a Magyarországgal szomszédos országokat és az Európai Parlamentet is, hogy utasítsák el mások szuverenitásának megsértését.

„A felháborodott, indulatos álláspontok tolmácsolását a Szlovák Köztársaság nemzeti és állami érdekeivel ellentétesnek tekintjük” – szögezte le a szlovák külügyminisztérium. Az SNS nyilatkozattervezetét előzőleg a parlament külügyi bizottságában próbálta meg elfogadtatni, de nem járt sikerrel. A testület a múlt héten úgy döntött, hogy a magyar alkotmánnyal kapcsolatos szlovák nyilatkozat koalíciós változatát terjeszti a parlament elé.

A témával eredetileg szerdán délután kellett volna foglalkoznia a parlamentnek, de ezt a napirendi pontot jövő keddre halasztották. Ugyancsak jövő kedden kerül napirendre a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosító javaslata.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.