Emberek váltják fel a robotokat a radioaktív reaktorblokkban

A márciusi baleset óta első ízben léptek be szerdán a megrongálódott fukusimai erőmű kettes reaktorblokkjába a kárfelszámolást végző szakemberek. A Honsú sziget szökőár által letarolt északkeleti területein nemzeti park létesítését tervezik.<br />

MNO
2011. 05. 18. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 11-i földrengés és szökőár idején a kettes reaktorban robbanás történt, amely megrongálta az ottani berendezéseket, s feltehetően magát az atomenergia-termelő rendszert is. Odabenn valószínűleg nagy a radioaktivitás. A szakembereknek meg kell mérniük a reaktorblokkban a sugárzás szintjét, illetve fel kell mérniük a károkat. Eddig robotokkal próbálták elvégezni ugyanezt a munkát, de az épületen belül rendkívül magas a páratartalom, és bepárásodtak a rájuk szerelt kamerák lencséi.

A reaktorblokk átvizsgálása a hűtővíz-vezetékrendszer összeszerelésének az egyik előkészítő része. Ezt a munkát mind a három sérült reaktorban elvégzik. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat ígérete szerint a hűtést biztosító vízvezetékrendszer összeszerelésével július közepéig végeznek.

Nemzeti park a pusztítás helyén

Nemzeti parkot létesítenek a japán Honsú sziget északkeleti részén, azon a területen, ahol hatalmas pusztítást végzett a szökőár március közepén – jelentette be szerdán a japán környezetvédelmi minisztérium. A terület egyes részeit a tervek szerint teljesen érintetlenül hagyják, hogy emlékeztessenek a katasztrófára. Turistaösvényeket létesítenek azokon az utakon, amelyeken a helybéli lakók menekültek a közeledő óriáshullámoktól. A területen kész városok és lakónegyedek pusztultak el. Mintegy 25 millió tonna törmelék keletkezett, amelynek az elszállítása évekig is eltarthat. A nemzeti park létrehozásától azt remélik, hogy vonzani fogja a turistákat, s növeli majd a foglalkoztatást a térségben. Japánban jelenleg 29 nemzeti park van.

Kína segítséget nyújtana

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő hét végi japán útja alkalmával ellátogat a földrengés és cunami sújtotta fukusimai térségbe. A miniszterelnök maga döntött erről, hogy jelezze: Peking kész segítséget nyújtani a katasztrófa okozta következmények felszámolásához – közölte Hu Cseng-jüe (Hu Zhengyue) kínai külügyminiszter-helyettes szerdán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.