„Ezt a küldetést csak keserves munkával vihetjük végig” + Képriport

Arra szegődtünk, hogy megújítsuk az egész honvédséget, mire végzünk, a honvédelem újra nemzeti ügy lesz – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a Ludovika zászlóalj ünnepélyes csapatzászló-adományozó ünnepségén a fővárosban.

MNO
2011. 05. 14. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a végzős kadétok előtt elmondta: a honvédség olyan nemzeti intézménnyé fog válni, amelyet minden magyar ember szeret és tisztel; „mindenki, aki egy kicsit is becsüli a valóságot, tudja, hogy ezt a küldetést csak nagyon kemény, nagyon keserves munkával, lépésről lépésre vihetjük végig” – fűzte hozzá. A miniszter szerint erre a feladatra azért vállalkozhattak, mert mindazok, akik a honvédségben vannak, megmaradtak katonának, megőrizték tartásukat, a zászló becsületét és a saját becsületüket. A kadétokhoz intézve szavait azt mondta: „száz nap múlva tisztként léphettek közéjük ti is; erre a munkára, erre a küldetésre hívunk benneteket” – tette hozzá.

A zászlót Schmitt Pál köztársasági elnök adományozta a csapatnak, és Schmittné Makray Katalin vállalta a védnökséget, a zászlóanyaságot. A lobogót a VIII. kerületben található Orczy parkban megrendezett II. Ludovika Fesztiválon adták át. Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a Magyar Honvédség új tartalékos rendszerét kialakító törvénymódosítást; a jogszabályban benne van a Ludovika Zászlóalj megalakítása is, amely a tisztjelöltek kiképzésére jött létre, és az általános szabályok szerint tarthat fenn haditechnikai eszközöket és anyagokat a kiképzés gyakorlati részének biztosításához.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt az 1945 előtti Magyarországon. A Ludovika rendeltetése az volt, hogy a hadköteles kort még el nem ért (14-17 éves), önkéntesen jelentkező ifjakat tényleges állományú tisztekké képezze ki, illetve a ténylegesen szolgáló honvédtiszteknek teremtett lehetőséget a hadtudományok terén felsőfokú tanulmányok végzésére.

E kétféle rendeltetésnek megfelelően a Ludovikán kétféle oktatás zajlott: a tisztképzés és a felsőfokú képzés. Ma az egykori Ludovika jogutódjának a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tekinthető. A Ludovika Fesztivál a magyar hadikultúra évszázadait bemutató rendezvény, amelyen a különböző történelmi korokat idéző látványos katonai és lovas bemutatók, gyermekprogramok, kézműves vásár és „tábori konyha” várja az érdeklődőket vasárnap estig.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.