Fagykár: kötelező biztosítást javasolnak a termelőknek is

Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása a hétvégi fagyok miatt – jelentette ki Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfőn.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782673" target="_blank"><strong>• Mínusz 8 fok – segítséget kérnek a fagykárt szenvedett gazdák</strong></a>

MNO
2011. 05. 09. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtökről péntekre és a péntekről szombatra virradó éjszakán a hőmérséklet az ország több pontján is fagypont alá süllyedt. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkány környékén mérték. A fagy ezen a területen okozta a legnagyobb – több esetben is százszázalékos – kárt a gazdálkodóknak.

A FruitVeB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fagy távolról sem okozott olyan katasztrofális károkat az országban, mint 2007-ben, amikor az ország egész területét sújtotta. Másutt is voltak fagyok, de az ország több régiójában nem okoztak olyan nagy károkat, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a szakmaközi szervezetnek legalábbis máshonnan nem jelezték.

Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szakmaközi szervezet hétfőn megkezdi a károk felmérését az egész országban. Ezzel a munkával hét-tíz napon belül végeznek, és ekkor egy összesített jelentést juttatnak el az agrárkormányzathoz a kialakult helyzetről. A FruitVeB elnöke jogosnak ítélte, hogy azok a gazdálkodók, akiket a mostani fagykár leginkább érintett, kapjanak valamilyen kárenyhítést, hiszen az elmúlt év viharos időjárása is próbára tette a termelők tűrőképességét. Az lenne a legcélszerűbb megoldás, ha a kárenyhítési alapba való belépés azoknak a gazdálkodóknak kötelező volna, akik valamilyen nemzeti vagy uniós támogatásban részesülnek – mondta.

Mint hozzátette, ez pusztán annak a ténynek az elismerését jelentené, hogy a kontinentális éghajlaton a faggyal és más természeti jelenségekkel is jelentős kockázati tényezőként kell számolni a termelésben. Ez az autó kötelező biztosításához hasonló elven működő biztosítás a gazdák biztonságát szolgálná a továbbiakban. A FruitVeB vezetője emlékeztetett arra is, hogy egy esetleges újabb hitel a gazdálkodók számára csak újabb terhet jelent, amit várhatóan nem mindenki tud majd a későbbiekben kigazdálkodni. Ezért mindenképpen hosszú távú megoldást kell találni a gondokra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.