Felfüggesztett halálbüntetést kapott a volt polgármester

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélte egy kínai bíróság hétfőn a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) város volt polgármesterét, amiért többször is kenőpénzt fogadott el.

MNO
2011. 05. 09. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint az egykori polgármester, Hszü Cung-heng (Xu Zongheng) 2001 és 2009 között, amikor különböző magas tisztségeket töltött be a város vezetésében, 33,18 millió jüan (körülbelül 5,1 millió dollár) kenőpénzt fogadott el építőipari cégektől és alacsonyabb rangú tisztségviselőktől. A tartományi bíróság úgy ítélkezett, hogy „Hszü visszaélt hatalmával, s nyereséget hajszolva segített cégeknek és magánembereknek megváltoztatni földterületi fejlesztési terveket, elnyerni építkezési projekteket vagy előléptetéseket”.

Mivel Hszü bevallotta bűneit, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. A két évre felfüggesztett halálbüntetést Kínában általában életfogytiglani börtönre mérséklik. A sanghaji kommunista pártfőnök 2008-as bebörtönzése óta az 56 éves Hszü az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit korrupció miatt elítéltek. A volt polgármester letartóztatása 2009-ben egy szélesebb körű, a déli tartomány egészét érintő korrupcióellenes kormányzati akció része volt.

Elemzők szerint Peking ezzel az akcióval próbálja szorosabb ellenőrzése alá vonni a szabad kereskedelem egyik fellegvárának számító Sencsent. A kommunista párt már többször megfogadta, hogy kiirtja az országból a gazdasági növekedés miatt egyre terjedő korrupciót, amely a lakosság elégedetlenségének egyik legfőbb forrása. A kritikusok szerint azonban a tisztességtelen politikusok elleni harcot akadályozza a párthoz hű igazságszolgáltatás és az, hogy a tisztségviselőket sem a média, sem a választók nem vonhatják felelősségre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.