Felmentették a Koránt elégető, majd levizelő férfit

Felmentette hétfőn a strasbourgi büntetőbíróság azt a 30 éves férfit, aki tavaly októberben feltett az internetre egy videót, amelyen felgyújt egy Koránt, majd az égő kötetet levizeli.

MNO
2011. 05. 09. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség gyűlöletre való uszítás vádjával indított eljárást a videót készítő férfi ellen, s három hónap elzárás, valamint ezer euró pénzbüntetés kiszabását kérte a provokáció miatt. „Gyűlöletre uszít a muzulmánokkal szemben, hiszen mindenki tudja, hogy a World Trade Centert muzulmán szélsőségesek támadták meg. A Korán levizelése pedig a nem muzulmánokat uszítja gyűlöletre a muzulmánokkal szemben” – hangsúlyozta az ügyész. A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a felvétel nem lépte túl a véleménynyilvánítás szabadságának határait, s „olyan terrorcselekményeket bélyegzett meg, amelyekkel nem azonosítható a muzulmán közösség”.

Az egyik strasbourgi külváros, Bishheim egyik lakója, Ernesto Rojas Abbate amatőr filmes 2010. október 2-án a Blog-video.tv elnevezésű internetes oldalon egy webkamerával rögzített adásban azzal „szórakozott”, hogy a Korán lapjaiból papírrepülőket hajtogatott, amelyeket a New York-i World Trade Center tornyait jelképező vizespoharak felé röpített. Az egyórás „műsor” végén tüzet rakott, amelyben elégette a teljes Koránt, majd az égő kötetet levizelte. A felvétel tiltakozást váltott ki a strasbourgi muzulmánok körében.

A hatóságokat Abdelaziz Choukri, a strasbourgi nagymecset megbízott vezetője értesítette. A férfi ellen nemzeti, faji vagy vallási gyűlöletre való uszítás gyanújával indult eljárás, amely egy évi szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

Rojas Abbate – aki egy informatikai cégnél áll alkalmazásban – a tárgyaláson azt vallotta, hogy az ötlet azután született, hogy Terry Jones amerikai tiszteletes 2010 szeptemberében azzal fenyegetőzött, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján nyilvánosan elégeti az iszlám szent könyvének 200 példányát. „Olyan műsorokat készítettem, amelyekben mindenen gúnyolódtam… Nem hiszem, hogy tilos lenne bárkinek egy könyvet otthon elégetnie” – vallotta a gyanúsított.

Az ügyészség egyelőre nem jelezte, hogy fellebbez-e a bíróság döntése ellen. Philémon Lequeux a Licra elnevezésű rasszizmus elleni civil szervezet nevében – amely a per egyik felperese volt – viszont „szánalmasnak” minősítette a felmentő ítéletet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.