Felmentették a négy debreceni rendőrt

Bizonyítottság hiányában nem jogerősen felmentette a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kedden azt a négy debreceni rendőrt, akik ellen halált okozó testi sértés miatt emeltek vádat.

MNO
2011. 05. 17. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye, hogy 2007 májusában egy drogterjesztő a rendőri intézkedés után belehalt koponyasérüléseibe. A sértett ügyvédje szerint a férfi halálát az egyenruhások okozták. A vádirat szerint négy éve kommandósok elől menekült egy drogdíler a debreceni Rózsahegy utcában: a férfi előbb leugrott egy harmadik emeleti lakásból, majd négy rendőr üldözni kezdte az utcán. Amikor utolérték, a földre teperték és megbilincselték. A menekülés közben a férfi koponyasérüléseket szenvedett, és röviddel később meghalt.

A tárgyaláson az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleményéből kiderült, hogy a férfi nem szerezhetett halálos sérülést, amikor kiugrott az épületből; a seb az emberi test súlyát három-négyszer meghaladó erőhatástól keletkezhetett. A sértett védője szerint a sérülés szándékos bántalmazás következménye, míg a rendőrök egykori parancsnoka úgy vélte: a sérülés a földrevitelkor egy szerencsétlen esés miatt következhetett be.

A kedden meghallgatott kiegészítő orvos szakértői vélemény alátámasztotta, hogy a férfi fején lévő halálos seb bilincselés közben keletkezett. A bíróság megállapította, hogy valamelyik rendőr feltehetőleg szándékosan, térddel okozott sérülést az áldozatnak, de hogy négyük közül ki, azt nem tudták kideríteni. Ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. A sértett ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.