Guinness-rekord lehet: 3000 percig „mentettek életet”

Visszahódította a maratoni újraélesztés hazai rekordját a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának huszonhét mentőtiszt hallgatója, akik háromezer percen, azaz pontosan ötven órán keresztül folyamatosan végezték az egyik legalapvetőbb elsősegélynyújtási formát.

MNO
2011. 05. 13. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken délben végződött kísérlet után megkönnyebbülten és fáradtan borultak egymás nyakába a résztvevők, akik szerdán délelőtt kezdték el a „csúcstámadást” a Kossuth téren. A műanyag babákat háromfős csoportokban, félórás váltásokkal részesítették elsősegélyben a hallgatók; a rendezvény kísérőprogramjait az újraélesztés és az elsősegélynyújtás témája köré építették a szervezők.

A magyarországi rekordsorozat 2009-ben éppen Nyíregyházán kezdődött el, akkor 2000 percet teljesítettek a résztvevők – mondta az eredményhirdetésen Sebestyén István rekordkoordinátor. Ezután a szegedi egyetemisták kaptak kedvet a serleg elhódítására a nyíregyháziaktól, ők 2003 percre javították a magyar csúcsot. Egy hónappal ezelőtt a sárvári mentősök közel ötszáz résztvevővel és 2163 perc folyamatos, maratoni újraélesztéssel elnyerték a magyar csapatrekordot.

A hallgatók alig aludtak, többüknek a keze és a térde is be van kötve, valamint számos holtponton voltak túl az elmúlt két és fél nap alatt – mondta el az MTI-nek Szelesné Árokszállási Andrea szervező. Hozzátette: valamennyi résztvevő az erkölcsi elismerés mellett dékáni dicséretben is részesül. A nyíregyházi teljesítmény különlegessége, hogy ennyi ember egyszerre még nem végzett újraélesztést a világon: ez a rekord később a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.