Hadat üzennek a nejlonzacskónak

Az Európai Bizottság azzal a kérdéssel fordult szerdán a nyilvánossághoz, hogy miként lehetne a legeredményesebben visszaszorítani a nejlonzacskók használatát.

MNO
2011. 05. 18. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós végrehajtó testület az össztársadalmi konzultáció során egyebek közt arra kíváncsi, hogy díjak kivetésével, adóztatással vagy inkább egyszerű tilalommal lenne célszerűbb száműzni a mindennapok használatából a nejlonzacskót, és helyette a biológiailag lebontható csomagolóanyagokat elterjeszteni. Az interneten keresztül ez év augusztusig lehet észrevételeket tenni a témával kapcsolatban a http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_en.htm címen.

Az átlagos uniós polgár évente megközelítőleg ötszáz nejlonzacskót használ el, a legtöbbjüket csupán egyszer veszi kézbe. A 2008-ban Európában gyártott nejlonzacskók teljes mennyisége elérte a 3,4 millió tonnát, ami több mint kétmillió személygépkocsi tömegének felel meg. A nejlonzacskók csekély súlyuk és kis méretük miatt gyakran nem kerülnek be a hulladékgazdálkodás rendszerébe, és a tengerbe jutnak, ahol az elbomlásuk akár több száz évig is eltarthat. Jelenleg csak a Földközi-tengerben mintegy 500 tonna össztömegű ilyen eredetű műanyag darabka található.

A műanyag apró részecskékre bomlik, és nagymértékben szennyezi a termőföldet és a vizeket, mivel adalékanyagokat, például a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokat tartalmaz. Egyes tagállamok árképzési intézkedésekkel, a kiskereskedelmi ágazattal kötött megállapodásokkal és egyes zacskótípusok tilalmával már tettek lépéseket a nejlonzacskók használatának visszaszorítására, de uniós szinten még nem történtek intézkedések.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.