Hamarosan kikelnek hazánk értékei

A legtöbb hazai parlagisasfészekben május közepén kelnek ki a fiókák, a szakemberek ilyenkor különös figyelmet fordítanak a Magyarországon nyilvántartott mintegy 120 parlagisasfészek ellenőrzésére.

MNO
2011. 05. 17. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az emberi zavarás vagy a kedvezőtlen időjárás miatt a fészkek 20-30 százalékában pusztulnak el a tojásokban fejlődő embriók. A madarászok a fészkeket mintegy 1 kilométeres távolságból ellenőrzik, és csak akkor mennek közelebb, ha a szülőmadarak viselkedése alapján problémát észlelnek – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

A tojók ebben az időszakban még folyamatosan őrzik, árnyékolják vagy éppen melegítik az ökölnyi fiókákat, mivel azoknak nem alakult ki a saját hőháztartásuk. Az utódok további két hónapot töltenek a fészkekben, mielőtt július végén először kipróbálhatják kétméteres szárnyukat. Az igazi megpróbáltatások csak a kirepülés után várják őket. Becslések szerint a fiatal madarak mintegy kétharmada az első évben elpusztul elsősorban olyan emberi eredetű okok következtében, mint az áramütés vagy az illegális mérgezések.

A parlagi sas egyike legkiemelkedőbb természeti értékeinknek, fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Európai állományának mintegy hatvan százaléka Magyarországon fészkel. Az MME idén az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) támogatásával folytatja parlagisas-védelmi programját. Az európai állatkertek az elmúlt évben több mint 28 ezer aláírást és mintegy százmillió forint támogatást gyűjtöttek az Állítsuk meg a mérgezést Európában! kampányban, amelynek segítségével 21 természetvédelmi projektet támogattak Európa-szerte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.