Harc a román kormánypártban

A román belpolitikai életet alapvetően meghatározó tisztújító kongresszus kezdte meg munkáját szombaton Bukarestben, ezen a nagyobbik kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) választja meg a következő időszakra elnökét.

MNO
2011. 05. 14. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen hárman pályáznak e posztra: Emil Boc jelenlegi pártelnök és miniszterelnök, Vasile Blaga jelenlegi főtitkár, volt belügyminiszter és Theodor Paleologu volt román művelődési miniszter. A demokraták nemcsak új elnöküket választják meg, hanem valamennyi vezetői tisztségben tisztújítást tartanak. Bukaresti elemzők szerint a legnagyobb eséllyel Emil Boc indul a versenyben, aki 2005 óta tölti be a párt elnöki posztját. Boc egyik nagy előnye kihívóival szemben az, hogy élvezi Traian Basescu államfő támogatását. Boc éppen Basescutól vette át öt évvel ezelőtt a pártot, és azóta a PD-L és a román államfő szoros együttműködési viszonyban van egymással.

Összességében a párt és Basescu viszonya azonban nem felhőtlen, hiszen a nagyon kemény megszorító intézkedések meghozatalára kényszerülő demokraták egy része nem vette jó néven, hogy Basescu nem volt hajlandó engedni a lakosság számára nehezen elviselhető reformintézkedésekből, és azok radikális végrehajtása mellett foglalt állást. Bocot saját pártjában is egyre többen vádolták meg azzal, hogy túlzott hűséget tanúsít Basescu iránt, emiatt a PDL elvesztette önállóságát. Sokak szerint minden fontosabb kérdésben a román elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában születnek meg a döntések.

Tény, hogy Boc népszerűsége történelmi mélyponton van, a demokraták népszerűségi mutatója is 20 százalék alá esett a megszorítások nyomán. Boc legesélyesebb kihívója, Vasile Blaga ezt a konjunktúrát akarja kihasználni, és támogatói azzal a fő üzenettel kampányolnak, hogy újításra van szüksége a pártnak, erre a feladatra szerintük Blaga lenne az ideális személy.

Blaga kétségtelenül tapasztalt politikus, akit kiváló szervezőként tartanak számon saját pártjában. Komoly érdemeket szerzett a demokratáknak a legutóbbi parlamenti és elnökválasztásokon aratott győzelmeiben. Basescu sokat köszönhet neki, hiszen ő volt a tavalyelőtti elnökválasztáson a kampányfőnöke. Csakhogy a PD-L-en belül Blaga ma már a Basescu-szárnnyal szembenálló „kemény magnak” is meghatározó személyisége, az államfő tehát a megfigyelők szerint nem érdekelt az ő győzelmében, legalábbis ha továbbra is ellenőrzése alatt akarja tartani a pártot. Boc támogatói szerint ráadásul Blaga „túl jó” viszonyt ápol az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) és Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Román elemzők szerint Blaga függetlenítené a pártot Basescutól, és amennyiben ő lesz a befutó, úgy várhatóan csökkenni fog az államfő befolyása a kormányzásra, amelyet az elmúlt években Boc révén viszonylag szorosan ellenőrizni tudott. Főként ezért kapaszkodik az államfő Bocba, és támogatja őt a tisztújításon – állítják az elemzők.

Ennek a tisztújításnak az is tétje, hogy miként alakul majd a koalíciós partnerhez, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) fűződő viszony. Ha Boc győzne, elképzelhető, hogy nem tartja meg miniszterelnöki posztját. Ez esetben a Basescu által kigondolt forgatókönyv lépne életbe, amely szerint egy független technokrata kormányfő vállalná magára a népszerűségvesztést a megszorítások miatt, és így a PD-L-t mentesíteni lehetne ugyanettől a felelősségtől a jövő évi választásokra való tekintettel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.