Három hét után engedték szabadon az újságírót

Az iráni hatóságok elengedték Dorothy Parvazt, az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió újságíróját, aki Szíriában tűnt el három héttel ezelőtt rejtélyes körülmények között.

MNO
2011. 05. 18. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről szerdán számolt be a műholdas televízió, s a hírt az újságíró vőlegénye, Todd Barker is megerősítette. Dorothy Parvaz felhívta őt telefonon, és közölte, hogy visszatért Dohába. Elmondta: kihallgatták, jól bántak vele, egészséges. Az al-Dzsazíra közölte: az újságíró szerda reggel érkezett repülőgéppel Iránból. Hozzátette, hogy Parvaz nem léphetett kapcsolatba a külvilággal, amióta a televízió röviddel április 29-i damaszkuszi megérkezése után elvesztette vele a kapcsolatot.

Parvaz három héttel ezelőtt tűnt el, miután megérkezett Damaszkuszba, hogy tudósítson a szíriai tüntetésekről. Akkoriban a szíriai hatóságok közölték, hogy a kanadai, amerikai és iráni állampolgársággal rendelkező újságíró illegális határátlépést kísért meg lejárt iráni útlevéllel, s visszatoloncolták Iránba. Az iráni fogva tartásról szóló híreket Teherán nem erősítette meg. Eltűnése nagy visszhangot váltott ki, a Twitter és a Facebook közösségi portálokon is „mozgalom” indult a kiszabadítását követelve.

Parvazt egy nappal azután engedték el, hogy Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök küldötte, Mohammed Reza Sibani Dohába látogatott. Katar és Irán között általában jók a kapcsolatok. Katar mindeddig jó kapcsolatot tartott fenn Szíriával is. Az al-Dzsazíra azonban hevesen bírálta a szíriai hatóságokat a népfelkelés általa túlzottnak tartott elnyomása miatt.

A szíriai média gyakran vádolja meg a műholdas televíziókat azzal, hogy „összevágott” felvételeket használnak, ahelyett, hogy meggyőződnének forrásuk hitelességéről. Civil szervezetek szerint a szíriai kormányellenes megmozdulásokban több mint 800-an haltak meg, és legalább 8 ezer embert állítottak elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.