Hároméves mélyponton van

Részben a kevés tavaszi csapadék miatt az Európai Unió idei repcetermése három éve legalacsonyabb szintre, 19,5 millió tonnára csökkenhet a tavalyi 20,59 millió tonnáról – vélte a hamburgi székhelyű Oil World mezőgazdasági kutatóintézet egyik szakértője kedden.

MNO
2011. 05. 17. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézet áprilisban még 20,13 millió tonna repcetermésre számított. Az intézet szakértője azt mondta, hogy az áprilisi előrejelzés ismertetése óta beérkezett újabb jelentések szerint a korábban becsültnél is nagyobb volt a téli kifagyás, és komolyabb károkat okozott a tavaszi szárazság is. Az EU-ban eddig legnagyobb repcetermesztőnek számító Németország az idén valószínűleg a második helyre csúszik vissza, és Franciaország lesz az éllovas.

Németország idei repcetermése a legújabb becslések szerint ugyanis 4,75 millió tonnára esik a tavalyi 5,75 millió tonnáról. A francia termés ugyanakkor 4,82 millió tonnáról 5,10 millió tonnára nőhet. A harmadik legnagyobb repcetermesztő Nagy-Britannia terméskilátásai kedvezőek, várhatóan 2,38 millió tonna repcét takarítanak be a tavalyi 2,23 millió tonna után. Az országlistán negyedik helyen álló Lengyelországot komolyan sújtja a szárazság. Emiatt az ottani termés a legújabb becslések szerint 1,8 millió tonnára esik a tavalyi 2,08 millió tonnáról. A repcéből étolaj- és bioüzemanyag-adalék készül.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.