Hatméteres, zenélő fokhagymát építenek a sivatagban

Hatalmas zenélő, világító – lényegében „fényhangszer” – fokhagymát szeretne megépíteni öt magyar fiatal ipar- és képzőművész egy amerikai sivatagi művészeti fesztiválon.

MNO
2011. 05. 10. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gigászi, állványzatával együtt hat méter magas fokhagyma „humanista”: mind a hat gerezdjében egy-egy ember lenne, és az illető biológiai állapota adná az adott gerezd színeit, illetve muzsikáját. Elektronikus érzékelők révén közvetítené a héjakra kivetítve az egyén testhőmérséklete szerinti színeket: a melegebb ember vörösebb, a hűsebb kék felé hajló fényeket produkálna, egyúttal pedig hangokat is, amelyek bármilyen variációban harmonikusan szólnának. A gerezdek héjai 140 négyzetméternyi újrahasznosított műanyagból préselődtek össze. A mű címe: reOnion, mely az angol reunion ferdítése: újraegyesülést, összeforrást jelent, az onion pedig hagymát.

Az elképzelés Feles Dániel, Laczkó Judit, Sztojánovits Andrea, Debreczeni Péter és Ádám Zsolt szüleménye. A csapat projektjét az amerikai Burning Man (lángoló ember) fesztivál szervezői érdemesnek találták rendezvényük 40 alkotása közé beválogatni, ám csak a mű létrehozását támogatják pénzzel, minden egyébre – utazásra, élelemre – az alkotóközösségnek kell előteremtenie a szükséges összeget. Pár száz dollár még hiányzik, hogy ne csupán „(fok)hagymázos álom” maradjon az egész. Az adományokat a Kickstarter nevű – kreatív kulturális alkotásokat segítő – internetes adományalap révén lehet eljuttatni a reOnion támogatására.

Ha nem jön össze a pénz, akkor a korábbi adakozók visszakapják adományaikat, ha pedig összejön, akkor a legbőkezűbb adakozó megkapja ajándékba a csapattól a projekt ötödére kicsinyített makettjét – olvasható a hg.hu építőművészeti honlapon. A fesztivál augusztus 29-én kezdődik és szeptember 5-ig tart a nevadai Black Rock sivatagban, a semmi közepén. Általában 25 ezren látogatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.