Hazudott a volt belügyminiszter?

A tunéziai miniszterelnök sejtetni engedte, hogy elhalaszthatják az alkotmányozó nemzetgyűlés július 24-re tervezett megválasztását.

MNO
2011. 05. 09. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bedzsi Kaid esz-Szebszi miniszterelnök az állami televízióban vasárnap sugárzott nyilatkozatában a napok óta tartó tüntetések és erőszak beszüntetésére szólított fel, s arra figyelmeztetett, hogy összeomolhat a gazdaság. Közölte, hogy a július 24-i szavazást megtartják, hacsak „parancsoló szükségszerűség” nem lép fel.

Szebszi kijelentései tovább fokozhatják a nyugtalanságot a demokráciát követelő tüntetők között. Az észak-afrikai országban január közepe, Zin el-Abidin ben Ali elnök elűzése óta igyekeznek helyreállítani a stabilitást, s néhány napja újabb demonstrációk robbantak ki, miután Farhat Radzsi volt belügyminiszter a Facebook közösségi portálon arra figyelmeztetett: katonai puccs fenyeget, ha a júliusi szavazást az iszlamista erők nyerik meg.

A miniszterelnök veszélyesnek és felelőtlennek nevezte a volt belügyminiszter szavait. Úgy fogalmazott, hogy Farhat Radzsi hazudik, viszályt akar szítani, és kijelentéseiért bíróság elé kerül. A tunéziai kormány szombaton éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban és környékén az erőszakba torkollott, kormányellenes tüntetések nyomán. Bár vasárnap már kevesebben vonultak az utcákra, a rendőrség így is könnygázt vetett be a Tunisz belvárosában összegyűlt fiatalok ellen.

Sok tunéziai nem ért egyet a tüntetések felújításával, hanem azt szeretné, ha a tízmilliós országba visszatérne a nyugalom és az élet normális mederben folyna tovább. Az ország gazdasági növekedését várhatóan egy százalékkal vetik vissza a zavargások és a szomszédos Líbiában dúló harcok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.