Hetek óta ingázik

Gyengült a forint a pénteki árfolyamához képest, de az euróval szemben változatlanul a jó két hete kialakult tartományon belül mozog.

MNO
2011. 05. 09. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót hétfőn délután négy órakor 265,02 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 264,10 forint után. A forint árfolyama az elmúlt héten a 265-ös eurójegyzés jó egy forintos környezetében ingadozott, majd a hét végére 264 környékére erősödött. A forint már jó két hete a 264-265 forintos eurójegyzés környezetében ingadozik.

Az euró az elmúlt hét közepéig, az EKB kamatdöntő üléséig az 1,48–1,49 dolláros jegyzési tartományban mozgott, majd a hét végére 1,44–1,45 dolláros tartományba gyengült. Az EKB kamatdöntő ülését követő tájékoztatón a piaci várakozásokkal ellentétben nem hangzott el utalás egy újabb kamatemelés szükségességére, ami az euró erősödésére tett pozíciók felszámolását, az euró gyengülését vonta maga után.

Pénteken este az euró veszteségeit a görög adósságszolgálattal szemben felmerült kételyek, az ország euróövezeti kilépéséről szárnyra kelt találgatások fokozták. A forint az elmúlt héten ellenállt az euró gyengülésének, holott árfolyama általában az euróval és az euróövezeti aspiráns országokkal szemben felvett befektetői magatartás alakulását, az euró/dollár árfolyamot követi. Az elmúlt héten az Államadósság Kezelő Központ államkötvény-kibocsátása és az egymilliárdos magyar eurókötvény kedvező piaci fogadtatása, valamint az államháztartási és más magyar makrogazdasági adatok erősítették a forinttal szembeni befektetői bizalmat.

Hétfőn az euró nagy árfolyamveszteségeket szenvedett el a főbb devizákkal szemben az euróövezet pénzügyi stabilitásában megingott piaci bizalom miatt. Azt követően, hogy egyes afrikai fejlődő gazdaságoknál is gyengébb szintre süllyesztette hétfőn Görögország kockázati besorolásait a Standard & Poor’s, az euró 1,44-es dollárjegyzésekről 1,43 alá esett. Az euróval együtt a forint a dollárral és a svájci frankkal szemben komoly veszteséget szenvedett el. A dollárt 185,55 forinton jegyzik hétfőn délután 1,4296 dolláros eurójegyzés mellett. Péntek délután a jegyzés 181,99 forint és 1,4521 dollár volt. A svájci frank jegyzése 211,31 forint 208,26 forint után, száz japán jent pedig 230,01 forinton jegyeznek 225,3 forint után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.