„Hirhedett zenésze e világnak” – átfogó Liszt-koncert jön

Nagyszabású hangversennyel köszönti szombaton a 200 éve született Liszt Ferencet a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola a budai Feneketlen-tó partjánál. Az este 7 órakor kezdődő koncert hallgatósága átfogó képet kap majd a XIX. századi európai komolyzenei élet meghatározó alakjáról. A műsor csaknem minden kompozíciója templomi előadásra íródott, és bár a ciszterek adnak otthont a májusi sorozat utolsó koncertjének, talán utólag „megbocsátják”, hogy a művészóriás ferences szerzetesnek készült.

2011. 05. 18. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyed hangvételű koncertekkel, zenés, táncos és mesés előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, valamint egy különleges főzőműsorral várja a vasárnapi Liszt-maraton látogatóit a fővárosi Millenáris Park. Elsőként a Csillagszemű Táncegyüttes lép színpadra, Liszt műveinek cigányzenei és népzenei alapjaira épülő előadásával, amelyet egy mesejáték követ. Mocsári Károly és Kerek Erzsébet négykezes zongorakoncertjén a Tom és Jerry-rajzfilmekből jól ismert Liszt-dallamok csendülnek fel – ígéri a 2011-es Liszt-év hivatalos honlapján közzétett programismertető. Kora délután a Millennium Zenekar játékától lesz hangos a park amfiteátruma, ahol cigányzenei hangszereléssel kelnek életre népszerű Liszt-darabok. Később Hegedűs Endre zongorakoncertjére és a Weiner-Szász Kamarazenekar – többek között Brahms, Schubert és Bartók darabokat felvonultató – Kanyargó Duna mentén című előadására kerül sor. A rendezvény kiemelt programjai az esti órákban kezdődő crossover – két egymástól eltérő műfajt ötvöző – koncertek lesznek. Elsőként a Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes veszi birtokba a színpadot Mocsári Károllyal és Balogh Kálmán cimbalomművésszel kiegészülve. A nap zárásaként a Budapest Bár és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös muzsikálását élvezhetik a látogatók. (forrás: MTI)


Liszt Ferenc egyházi zeneművei állnak a középpontban a budai ciszterci Szent Imre-templom májusi hangversenysorozatában. Elsőként mindjárt elsején a londoni Highgate Choral Society lépett a közönség elé a Missa choralisszal és néhány motettával, egy hétre rá a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar szólaltatta meg a Szekszárdi misét, majd a Savaria Barokk Zenekart hallhatták a Liszt-kedvelők. A „májusfa” utolsó ágán a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (KZMK) zeneművészete virágzik; szombat este 7-kor átfogó hangversennyel ünnepli a XIX. századi Európa komolyzenéjének egyik legnagyobb alakja születésének 200. évfordulóját.

– Részben a templom szólított meg minket, hogy nem szeretnénk-e egy koncertet adni, viszont van nekünk egy éves bérleti hangversenysorozatunk is a kórusiskolával, és tavaszi zárásként mindenképpen Liszt Ferenc előtt szerettünk volna tisztelegni. Úgy gondoltuk, összekapcsoljuk ezt a kettőt – fogalmaz a szombati est karnagya, ifj. Sapszon Ferenc, aki immár 23. esztendeje a KZMK művészeti vezetője.

Ötből három

Az egyházzenei esten hallható lesz a korábbi kórusolimpiai bajnok Cantate vegyeskar – a KZMK korábbi növendékeiből alakult énekegyüttes –, valamint az iskola két leánykara, a gimnazistákból álló Jubilate és a felső tagozatosok Laudate nevű kórusa. A rendes tanrendű és komplett zeneiskolai képzést nyújtó Kodály-kórusiskolának egyébként öt állandó énekkara van, ez egészül ki a gregorián scholával és különféle kamaraegyüttesekkel, valamint az alkalmi iskolai vegyeskarral.

– A szombat este gerincét a Cantate műsora teszi ki. Először arra gondoltunk, hogy a Liszt: Krisztus egy komolyabb kivonatát fogjuk énekelni. Végül a műsorban bent hagytunk jó néhány tételt belőle, de egy átfogóbb Liszt-képet kerekítettünk ki a program szerkesztésekor – tette hozzá a Liszt-díjas karnagy. Elmondta: a Jubilate egyneműkarban megszólaltatható motettákat énekel. – A Laudate a Krisztus egyik tételében is hallható lesz; az O filii gyermekelőadásban szólal meg a legszebben – fűzte hozzá.

A kifejezetten templomi előadásra komponált zenei anyag hangszeres kíséretét a Sinfonietta Hungarica együttes adja, és lesznek szólóénekesek is: Csereklyei Andrea és Oláh Zsolt, orgonán pedig Horváth Márton Levente működik közre.

Összeegyeztethetetlen két hivatás

Lisztről tudni kell, hogy már fiatalkorában is érzett hivatást a szerzetesi életre, s ez életét végigkísérte, idős korában be is lépett a ferences „harmadik rendbe”. A szerzetességről egyébként a ferences rendben korábban novícius édesapja a halálos ágyán beszélte le, ő mondta a zongoravirtuóznak: nem biztos, hogy összeegyeztethető a szerzetesség és az a művészi pálya, ami egy ilyen „csodagyerekre” vár majd.

– Rómában járva volt Lisztnek egy olyan terve, hogy az egész egyházzenét megújítsa. Ott került kapcsolatba a gregorián énekkel és az énekelt többszólamúság régi nagy mestereinek művészetével. Végül is ez a nagy terve nem sikerült, de a Missa choralis, amiból a Kyrie és az Agnus Dei hangzik fel szombaton, ihlető forrása a gregorián – mondta el a műsor nyitányaként hallható műről a neves karvezető.

A zárórészben hallható lesz a Krisztus Stabat Mater speciosa tétele, ami a fájdalmas szűzanyának mintegy „ellenszekvenciája” az örvendetes anyáról. A befejező műsorszám pedig „Az egyház alapítása” („Tu es Petrus…”) lesz – ráadásként még felcsendülhet majd Kodály Vörösmarty versére írt, nagyszabású kórusműve is (a Hirhedett zenésze e világnak kezdetű Liszt Ferenchez) a Cantate előadásában.

Helyszín: Villányi út 19., Szent Imre-templom
Időpont: május 21. 19 óra
Műsoron
– Missa choralis (Kyrie, Agnus Dei)
– vegyeskari motetták és dalok a Cantate vegyeskar előadásában (Ave verum corpus Christi, Ave Maria – in A, O salutaris hostia, Ave Maris stella), km.: Csereklyei Andrea
– egyneműkari motetták – Jubilate leánykar
– Részletek a Krisztus oratóriumból (Stabat mater speciosa, A boldogságok, Pater noster, Húsvéti himnusz: ’O filii et filiae’; km.: Laudate gyermekkar, Az egyház alapítása)
– Kodály: Liszt Ferenchez

Vezényel: ifj. Sapszon Ferenc
Részletek a Facebookon.

A belépés díjtalan, adományokat elfogadnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.