Hová tűnt Hillary? Bűnös vágyakat keltett?

„Életem legnehezebb 40 perce volt” – nyilatkozta Barack Obama arról az időszakról, amíg az Oszama bin Laden elleni akció folyt – tudósít a The Guardian. Az elnök a CBS televízió egyik műsorában beszélve Pakisztánt kritizálta, és kifejtette, a terrorista megérdemelte a halált. Hová tűnt Hillary? Kiszerkesztették egy ortodox zsidóknak szóló lapban a külügyminisztert és egy másik magas rangú asszonyt a fotóról, amelyen az USA vezetői az Oszama elleni hajtóvadászat alakulását figyelik – írja a The Jewish Week.

Kovács N. László
2011. 05. 09. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (www.guardian.co.uk)

„Életem legnehezebb 40 perce volt” – nyilatkozta Barack Obama arról az időszakról, amíg az Oszama bin Laden elleni akció folyt – tudósít a The Guardian. Az elnök a CBS televízió egyik műsorában beszélve Pakisztánt kritizálta, és kifejtette, a terrorista megérdemelte a halált.

A mára széles körben ismertté vált fotón, amelyen az Egyesült Államok politikai és katonai vezetése az akciót figyeli, Obama arcán feszültség, sőt szinte rémület tükröződik. Az elnök most megmagyarázta arckifejezését: a dolgok kezdetén biztos volt benne, hogy a kommandósok nem fognak sikerrel járni. „Akármennyire remek munkát végeztek is hírszerzőink, reálisan szemlélve a dolgokat még mindig nagyobb volt a kudarc esélye – magyarázta. – Természetesen elképzelhetőnek tartottam, hogy nem találjuk ott Bin Ladent.”

Az Egyesült Államok élt már át efféle kudarcokat: 1980-ban az iráni túszdráma, 1993-ban pedig a mogadishui csata kudarca követelte amerikai katonák életét. „Rendkívüli módon át tudom érezni elődeim helyzetét: az ember döntést hoz, megtesz minden tőle telhetőt, de a bukás lehetősége mindig ott lebeg az ember feje fölött. Hihetetlenül kemény, összetett döntések ezek” – nyilatkozta Obama, majd megjegyezte, az akció időtartama élete legkeményebb 40 perce volt, „talán azt az egyet kivéve, amikor Sasha lányom agyhártyagyulladást kapott”.

Az elnöklét nehézségei után Obama a pakisztániak felelősségét kezdte taglalni. Úgy fogalmazott, Bin Ladent bizonyára „valamiféle helyi támogatók hálózata” látta e. „Nem tudjuk, hogy a kormányon belülről vagy a kormányon kívülről segítették, de ezt a kérdést haladéktalanul ki kell vizsgálnunk, ami pedig még fontosabb, a pakisztáni kormánynak is ki kell vizsgálnia.”

Múlt héten már a CIA vezetője, Leon Panetta is úgy fogalmazott, Pakisztán „vagy bűnsegéd, vagy tökéletesen alkalmatlan”, a fő nemzetbiztonsági tanácsadó, Tom Donilon pedig szintén arra biztatta az ország kormányát, vizsgálják ki, hogyan bujkálhatott a fővárostól néhány órányira a világ legkeresettebb embere. Pakisztán cenzúrával válaszolt a vádakra: több jelentős nemzetközi hírszolgáltató munkatársaival is közölték, csupán licensz beszerzésével maradhatnak az országban (erre eddig nem volt szükség), a beutazni kívánó újságírók pedig nem kapnak vízumot.

Az elnök végül a riporter kérdésére elmondta, nem okozott neki álmatlan éjszakát a lehetőség, hogy Bin Ladent esetleg nem tudják élve elfogni. A terrorvezér megérdemelte a halált, aki pedig máshogy gondolja, az „vizsgáltassa meg magát” – fogalmazott Obama.

The Jewish Week (www.thejewishweek.com)

Hová tűnt Hillary? Kiszerkesztették egy ortodox zsidóknak szóló lapban a külügyminisztert és egy másik magas rangú asszonyt a fotóról, amelyen az USA vezetői az Oszama elleni hajtóvadászat alakulását figyelik – írja a The Jewish Week.


A Boston kis ultraortodox haszid közösségének szóló Der Tzitung nem bánt szégyenlősen a Photoshoppal: egyszerűen kivágták a képről Hillary Clinton külügyminisztert, és a fotón szereplő másik nőt, Audrey Tomason terrorelhárításért felelős kormánymegbízottat. A jiddis nyelvű lapban hagyományosan nem szerepelnek nőnemű személyek, mivel azok bűnös vágyakat kelthetnek a férfiakban – bár nem tudni, az éppen köhögő Clinton vagy a kíváncsian kukucskáló Tomason milyen mértékletességi előírást sért meg.


Az is lehet, találgat a lap, hogy egyszerűen a magas pozíciót betöltő nők látványa nem tetszett az ortodox lap szerkesztőinek. A Der Tzitung emellett a fotó felhasználási feltételeit is megsérti, a Fehér Ház ugyanis kiköti, az általa közzétett felvételek csak szerkesztés vagy egyéb módosítás nélkül adhatók közre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.