Húsz év után nyílt meg a vasfüggönymúzeum

Vasfüggönymúzeum nyílt a hét végén Rozvadovban, a cseh–német határon álló egykori vámhivatal épületében.

MNO
2011. 05. 15. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykor a Keletet a Nyugattól elválasztó határtól mindössze ötven méterre álló múzeumban több száz kiállítási tárgy, korabeli – közöttük korábban nem közölt – fotók és fontos történelmi dokumentumok másolatai láthatók – közölte Václav Vitovec, a múzeumot megszervező Vasfüggöny alapítvány munkatársa. A múzeum megnyitására húsz éven át készültek. Vitovec rámutatott: míg a múltban az országok a külső ellenséggel szemben épített falakat és torlaszokat, a vasfüggönyt a rezsim a saját népe ellen emelte. A múzeumnak emlékeztetnie kell a fiatalokat arra, mennyire értelmetlen a népek között falakat építeni – tette hozzá.

Milan Linhard, a kiállítás szervezője elmondta: a múzeum a huszadik század történelmét mutatja be fontos eseményekkel illusztrálva. Az első világháborúval kezdődik, legnagyobb részét a hidegháború korszakának – a koreai és vietnami háborúnak, a kubai rakétaválságnak, az 1956-os magyarországi forradalom elnyomásának és Csehszlovákia 1968-as lerohanásának – szentelték.

A tárlaton látható egyik egyedülálló tárgy Gustáv Husáknak, Csehszlovákia utolsó elnökének a személyes telefonja és az a berendezés, amellyel közvetlenül érintkezésbe lépett a Kremllel. A határon látható a szögesdrótkerítés egy darabja, amelynek két oldalán a csehszlovák és a nyugatnémet határőrök fegyvere jelképesen egymás ellen irányul. Olvasható itt azoknak a névsora is, akiket tiltott határátlépés közben lőttek agyon.

A látogatók megismerkedhetnek a kommunizmus összeomlásával, így a berlini fal leomlásával és a német–csehszlovák határon lévő vasfüggöny szétvágásával is. Április végén már nyílt egy vasfüggönymúzeum a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.