Ilyen meleg még soha nem volt

Rekordmeleg és -száraz tavaszt tudhatnak maguk mögött a németek és a britek.

MNO
2011. 05. 31. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban a rendszeres mérések 1893-as kezdete óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevés csapadék hulljon márciusban, áprilisban és májusban. A német meteorológiai szolgálat (DWD) előzetes adatai szerint a napos órák száma is rekordot döntött: az 1951 óta mért átlagot nem kevesebb, mint ötven százalékkal haladta meg az idei.

A tavaszi átlaghőmérséklet tekintetében is mindössze 0,5 Celsius-fokkal csúszott le az idei év az első helyről: 2007 tavaszán ennyivel volt melegebb, mint 2011-ben. Az idei tavasz az erős éjjeli fagyok ellenére így is 2,4 fokkal melegebb volt, mint a sokévi átlag. Közép-Angliában – egészen pontosan a London–Manchester–Bristol háromszögben – 1659-ig mennek vissza a rendszeres meteorológiai mérések, de olyan meleg tavaszt, mint az idei, még nem regisztráltak.

A The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása szerint az idei tavasz egész Nagy-Britanniában is a legmelegebb és a legszárazabb volt, bár a mérési eredmények itt csak 1910-től állnak rendelkezésre. Egyes brit szakértők súlyosabb aszályt jósolnak a nyárra, mint az 1976-os, amikor adagolni kellett a vizet, és külön aszályügyi minisztert neveztek ki az esős éghajlatáról ismert szigetországban. Az előrejelzések szerint az idei június és július különösen meleg lesz, jelentős mennyiségű csapadék csak augusztusban várható – írja az újság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.